Reklama

Zazieleń swoje codzienne... menu

"Clean is green"- tak w skrócie można wyrazić trend, jaki opanował Instagrama i fanów zdrowego żywienia. Ambasadorami nurtu są... zielone zupy i koktajle polecane wiosną, kiedy budzimy się z zimowego snu chcąc szybkiego powrotu do formy.

Hasztag "clean eating" pojawia się niemal na wszystkich profilach dedykowanych zdrowemu żywieniu. Co to oznacza? Ma być zdrowo, świadomie, kolorowo, z przewagą warzyw bez produktów przetworzonych. Zatem barwne warzywno-owocowe koktajle, zupy kremy i bogate sałatki będą jak najbardziej trendy i jak najbardziej clean.


W modnym nurcie clean zdecydowanie białe zamieniamy na zielone, a pomysłów na zielone zupy i koktajle oczyszczające nie brakuje. Jeśli zatem zainteresuje nas moda na zdrowe i świadome żywienie warto odwiedzić bloga smakowitej Elli Woodward. Szybkie i proste przepisy nie dają nam wymówek, że coś jest pracochłonne czy kosztowne. Czego przykładem jest szybka zielona zupa krem.

Reklama

Do jej przygotowania potrzebujemy brokułów, szpinaku, ugotowanej białej fasolki, czosnku, kolendry, kminu, soku z dwóch cytryn. Brokuły i szpinak dusimy razem z czosnkiem na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Aż brokuły zmiękną, całość przekładamy do blendera i dodajemy resztę składników - fasolkę, przyprawy do smaku, świeżą kolendrę i sok z cytryn. Aby całość zmiksowała się na gładką masę można dodać trochę wody, albo wywaru warzywnego. Zmiksowaną zupę można podawać z prażonymi pestkami dyni i słonecznika, albo kawałkami kremowego awokado.



PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy