Zdrowa dieta poprawia pamięć
Właściwe żywienie wspomaga pamięć i chroni przed chorobami.
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Lund University wzięły udział 44 zdrowe osoby z nadwagą, w wieku od 50 do 75 lat. Przez cztery tygodnie spożywały żywność, którą uważa się za odpowiedzialną za redukowanie stanów zapalnych w organizmie. Stany ten wywołują zespół metaboliczny, a tym samym otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia.
Dieta wykorzystana w badaniu zawierała pełnowartościowe produkty o niskim indeksie glikemicznym, bogate w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega, między innymi: tłuste ryby, jęczmień, białko sojowe, jagody, migdały, cynamon, ocet i określony rodzaj pełnowartościowego chleba. Nie wszystkie z produktów wykorzystywanych w diecie są dostępne w sklepach, ponieważ zostały opracowane specjalnie na potrzeby badania.
Wyniki badań naukowców z Lund University pokazują, że zły cholesterol został zredukowany o 33 proc., stężenie lipidów we krwi spadło o 14 proc., ciśnienie o 8 proc., a ryzyko pojawienia się zakrzepów krwi - o 26 proc. Nie tylko stan zapalny w organizmie został obniżony, ale również pamięć i funkcje kognitywne uległy znacznej poprawie.
"Uzyskane wyniki przerosły nasze oczekiwania. Chciałbym powiedzieć, że nie zostały do tej pory przeprowadzone badania, które przedstawiałyby podobny wpływ na tak wiele czynników" - powiedział Inger Bjorck.