Zdrowa przekąska dla małych i dużych
Makadamia to niezwykłe australijskie drzewo, którego orzechy uważane są obecnie za jeden z najzdrowszych pokarmów. Czy w tym powszechnym przekonaniu kryje się ziarno prawdy oraz czy orzechy mogą jeść kobiety w ciąży i małe dzieci?
Odkryta w 1857 roku makadamia (macadamia) została nazwana na cześć przyjaciela odkrywcy, Johna McAdama. Obecnie jest drzewem hodowlanym, choć występuje dziko w Australii i Nowej Kaledonii. Jej orzechy mają dużo wartości odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Charakteryzuje je lekko maślany smak. Uważa się, że zapobiegają cukrzycy i chorobom serca.
Orzechy makadamii zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów. Na szczęście są to tłuszcze nienasycone, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zawierają szereg pierwiastków, takich jak potas czy fosfor. W ich wnętrzach znajduje się jeszcze niacyna, czyli witamina B3, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz syntetyzowanie hormonów płciowych. Ponieważ orzechy składają się w ponad 75 proc. z tłuszczu są wysokokaloryczne. W 100 gramach można znaleźć aż 718 kcal. Pod tym względem nie mają sobie równych.
Według wielu naukowców kobiety w ciąży powinny spożywać orzechy. Wynika to m.in. z faktu, ze przez dostarczanie do organizmu tego potencjalnego alergenu, uodparniają na niego potomstwo. Wyniki badań sugerują, że alergie na orzechy występują o 1/3 rzadziej u dzieci, których matki jadły orzechy w ciąży. Na liście badanych orzechów znalazły się brazylijskie, laskowe, włoskie, makadamia, pekan, pistacje, orzechy nerkowca i orzeszki ziemne. Co prawda istnieją też badania, które pokazują odwrotny trend lub brak wpływu spożywania orzechów na występowanie alergii.
Jak ze wszystkimi orzechami, tak i makadamia muszą być wprowadzane do diety dziecka z dużą dozą ostrożności. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że można wprowadzać je dopiero po 6. miesiącu życia. Dziecko powinno otrzymać orzechy w formie zmielonej lub w postaci pasty. W pierwszym etapie powinno się dawać dziecku niewielką ilość orzechów i obserwować czy nie wystąpi reakcja alergiczna. Orzechy w całości dzieci powinny jeść dopiero w wieku 5. lat. Wszystko dlatego, że na wcześniejszym etapie istnieje wysokie ryzyko zadławienia.
A dlaczego orzechy makadamia powinny znaleźć się w diecie dziecka. Przede wszystkim ze względu na wspomniane wcześniej minerały i witamy, które wspomagają prawidłową pracę układu mięśniowo-szkieletowego i układu krwionośnego. Uważa się też, że zmniejszają ryzyko chorób serca, a także pobudzają pracę mózgu.
Warto pamiętać, że o ile orzechy makadamia są bardzo zdrowe dla ludzi, to mogą stanowić truciznę dla psów. Dlatego należy pilnować, aby dzieci nie dokarmiały zwierzaków tymi orzechami.