Zdrowa słodycz daktyli

article cover
123RF/PICSEL

Zdrowa słodycz daktyli

W Polsce najczęściej zjadane, bo powszechnie dostępne, są daktyle suszone. Dziś bez trudu zamówimy również świeże daktyle, które mogą być spożywane solo, jako pożywna przekąska, albo dodawane do sałatek warzywno-owocowych. Daktylowe nuty smakowe mogą być ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych, dań z makaronem, potraw typu curry, porannej owsianki albo po prostu zamiennikiem słodyczy. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Z daktyli produkowana jest mąka do wypieku chleba pustyni, powstaje z nich miód palmowy, dżemy i słodycze.
W Polsce najczęściej zjadane, bo powszechnie dostępne, są daktyle suszone. Dziś bez trudu zamówimy również świeże daktyle, które mogą być spożywane solo, jako pożywna przekąska, albo dodawane do sałatek warzywno-owocowych. Daktylowe nuty smakowe mogą być ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych, dań z makaronem, potraw typu curry, porannej owsianki albo po prostu zamiennikiem słodyczy. W krajach arabskich ich zastosowanie jest zdecydowanie szersze. Z daktyli produkowana jest mąka do wypieku chleba pustyni, powstaje z nich miód palmowy, dżemy i słodycze. 123RF/PICSEL
Chodź słodkie, zjadane w rozsądnych ilościach, będą sprzyjały utrzymaniu wymarzonej sylwetki. Daktyle, szczególnie suszone, to prawdziwe bogactwo błonnika, który wypełniając żołądek utrwala poczucie sytości i zapobiega zjadaniu przesadnie dużych porcji, a dodatkowo budzi leniwe jelita do pracy, co w sezonie jesienno-zimowym jest bardzo ważne. Mogą więc być skutecznym remedium na zaparcia i spowolniony metabolizm. Warto po nie sięgnąć również przy nadkwasocie. Daktyle mają silnie alkaliczny odczyn, dlatego skutecznie pomagają zobojętnić kwaśne środowisko żołądka. Dzięki zawartości naturalnych salicylanów, o działaniu tożsamym z syntetyczną aspiryną, daktyle mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zjadane regularnie, ale w małych porcjach, mogą stać się bardzo apetyczną profilaktyką zakrzepicy. Warto wykorzystać tę właściwość daktyli w każdym wieku, szczególnie w dobie pandemii, gdyż zakrzepica jest jednym z częstszych powikłań koronawirusa.
Chodź słodkie, zjadane w rozsądnych ilościach, będą sprzyjały utrzymaniu wymarzonej sylwetki. Daktyle, szczególnie suszone, to prawdziwe bogactwo błonnika, który wypełniając żołądek utrwala poczucie sytości i zapobiega zjadaniu przesadnie dużych porcji, a dodatkowo budzi leniwe jelita do pracy, co w sezonie jesienno-zimowym jest bardzo ważne. Mogą więc być skutecznym remedium na zaparcia i spowolniony metabolizm. Warto po nie sięgnąć również przy nadkwasocie. Daktyle mają silnie alkaliczny odczyn, dlatego skutecznie pomagają zobojętnić kwaśne środowisko żołądka. Dzięki zawartości naturalnych salicylanów, o działaniu tożsamym z syntetyczną aspiryną, daktyle mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Zjadane regularnie, ale w małych porcjach, mogą stać się bardzo apetyczną profilaktyką zakrzepicy. Warto wykorzystać tę właściwość daktyli w każdym wieku, szczególnie w dobie pandemii, gdyż zakrzepica jest jednym z częstszych powikłań koronawirusa.123RF/PICSEL
Są dobrym źródłem tak zwanej „szybkiej energii”. Obfitują w cukry proste, dlatego są jednym z ważniejszych owoców w diecie sportowców. Dodatkowo uzupełnią niedobory elektrolitów (szczególnie potasu) i glikogenu w mięśniach, co jest bardzo ważne przy długotrwałym wysiłku fizycznym. Korzystnie wpływają również na pracę systemu nerwowego. Obfitują w szereg witamin z grupy B i taurynę, której przypisywane są właściwości antydepresyjne.
Są dobrym źródłem tak zwanej „szybkiej energii”. Obfitują w cukry proste, dlatego są jednym z ważniejszych owoców w diecie sportowców. Dodatkowo uzupełnią niedobory elektrolitów (szczególnie potasu) i glikogenu w mięśniach, co jest bardzo ważne przy długotrwałym wysiłku fizycznym. Korzystnie wpływają również na pracę systemu nerwowego. Obfitują w szereg witamin z grupy B i taurynę, której przypisywane są właściwości antydepresyjne. 123RF/PICSEL
Suszone daktyle są bardzo słodkie i powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (mają wysoki indeks glikemiczny), dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny wykluczyć je z jadłospisu. Rezygnacja ze spożywania daktyli jest też często konieczna u osób z delikatnym przewodem pokarmowym, zwłaszcza przy nieżycie żołądka i wzdęciach, gdyż może dojść do zaostrzenia objawów. Nie są wskazane również u cierpiących na bóle migrenowe, gdyż mają w składzie białka, które mogą nasilać bóle głowy. Ewa Koza, mamsmak.com
Suszone daktyle są bardzo słodkie i powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi (mają wysoki indeks glikemiczny), dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny wykluczyć je z jadłospisu. Rezygnacja ze spożywania daktyli jest też często konieczna u osób z delikatnym przewodem pokarmowym, zwłaszcza przy nieżycie żołądka i wzdęciach, gdyż może dojść do zaostrzenia objawów. Nie są wskazane również u cierpiących na bóle migrenowe, gdyż mają w składzie białka, które mogą nasilać bóle głowy. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?