Zdrowe odżywianie w pracy
Prawidłowe odżywianie jest podstawowym warunkiem utrzymania szczupłej sylwetki i dostarcza substancji odpowiedzialnych za jasność i szybkość myślenia, pamięć długotrwałą i przytomność umysłu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) racjonalne odżywianie może wpływać na wzrost wydajności pracy aż o 20%. Niewłaściwa dieta i zamawianie gotowych, wysokokalorycznych potraw ma zaś wpływ na występowanie otyłości wśród pracowników biurowych. Eksperci programu "Lżej w pracy" przedstawiają zasady zdrowego odżywiania i troski o szczupłą sylwetkę w pracy.
Pośpiech i duża ilość obowiązków sprawia, że pracownik biurowy zapomina o regularnych posiłkach. W momencie gdy poczuje głód, zadowala się gotowymi potrawami typu pizza i fast food. W połączeniu z brakiem aktywności fizycznej prowadzi to do nadwagi, a następnie do otyłości.
Posiłki do pracy:
Pożywne śniadanie, np. pełnoziarniste płatki z mlekiem, bogate w substancje odżywcze dostarczy nam niezbędnej energii na cały dzień. Dlatego ważne jest, by nie wychodzić z domu na czczo. Nie powinno się również omijać kolejnych posiłków, gdyż uczucie głodu powoduje sięganie po tuczące i niezdrowe przekąski.
Drugie śniadanie: dwie kromki pieczywa chrupkiego i mały kefir lub maślanka z dwiema łyżkami otrąb pszennych.
Dla wygody można całe opakowanie pieczywa chrupkiego i otrąb pszennych zostawić w pracy, gdyż są to produkty suche o długim terminie ważności. Jeżeli nie ma takiej możliwości, należy spakować te produkty w torebki foliowe.
Obiad: spaghetti z sosem pomidorowym (120-130 g ulubionego makaronu razowego, pierś z kurczaka pokrojona na drobno i podsmażona, sos pomidorowy - pół puszki pomidorów, przyprawy) lub schab z warzywami (plaster schabu rozbity i usmażony z przyprawami, ulubione warzywa uduszone lub ugotowane na parze) lub kanapka z polędwicą i sałatka (dwie kromki pieczywa razowego, 4 plasterki polędwicy, sałata, pomidor, ogórek, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy) lub dwie kromki pieczywa chrupkiego i sałatka z łososiem lub tuńczykiem (plaster łososia lub tuńczyk, sałata, pomidor, ogórek kwaszony, 2-3 łyżki kukurydzy, łyżeczka oliwy z oliwek, ulubione przyprawy).
Podwieczorek: dowolny owoc.
Posiłki można przygotować wieczorem poprzedniego dnia. Jeżeli nie jesteśmy w stanie poświęcać na to czasu codziennie, można gotować podwójną porcję na dwa kolejne dni. Eksperci programu "Lżej w pracy" zalecają korzystanie z opakowań, które utrzymują świeżość i smak potrawy. Przed wyjściem należy się zastanowić czy w pracy chcemy zjeść posiłek ciepły czy zimny, gdyż będzie miało to znaczenie przy pakowaniu. W przypadku, gdy w pracy nie ma mikrofalówki lub kuchenki, a zależy nam na ciepłym posiłku, można pudełka włożyć do specjalnej termo-torby utrzymującej ciepło. Produkty suche jak otręby i pieczywo chrupkie należy pakować w torebki foliowe. Można również całe opakowania zostawić w pracy, gdyż są to produkty o długim terminie ważności. Warto zostawić w pracy dodatkowe produkty, np. płatki pełnoziarniste, owoce suszone, chrupkie pieczywo. Mogą być wykorzystane, gdy musimy zostać dłużej w pracy. Jeżeli konieczne staje się kupienie gotowego posiłku, najlepiej zamówić sałatkę bez sosu lub kanapki z pieczywem razowym.