Zdrowie na talerzu

article cover
123RF/PICSEL

Zdrowie na talerzu

Kapusta – okłady z liści kapusty pomagają na stany zapalne na przykład związane z bólami reumatycznymi, sprawdzają się przy zapaleniu piersi u matek karmiących i są równie skuteczne, gdy dopada nas przeziębieniowy ból głowy i gardła. Jak je przygotować? Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie ubijamy je tłuczkiem do kotletów. Tak przygotowane, jeszcze ciepłe liście nakładamy na czoło i gardło, obwiązujemy bawełnianą chustką lub szalikiem i idziemy spać. Rano liście są suche jak papirus, a po bólu gardła i głowy nie ma śladu.
Kapusta – okłady z liści kapusty pomagają na stany zapalne na przykład związane z bólami reumatycznymi, sprawdzają się przy zapaleniu piersi u matek karmiących i są równie skuteczne, gdy dopada nas przeziębieniowy ból głowy i gardła. Jak je przygotować? Liście kapusty wrzucamy na chwilę do wrzątku, a następnie ubijamy je tłuczkiem do kotletów. Tak przygotowane, jeszcze ciepłe liście nakładamy na czoło i gardło, obwiązujemy bawełnianą chustką lub szalikiem i idziemy spać. Rano liście są suche jak papirus, a po bólu gardła i głowy nie ma śladu.
Imbir – zmniejsza gorączkę, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozgrzewa organizm. Najlepsze działanie osiągniemy dodając kawałki korzenia imbiru do herbaty malinowej, którą wypijemy przed snem. Ewa Koza, mamsmak.com
Imbir – zmniejsza gorączkę, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozgrzewa organizm. Najlepsze działanie osiągniemy dodając kawałki korzenia imbiru do herbaty malinowej, którą wypijemy przed snem. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Czosnek – antybiotyk z natury, zdecydowanie warto spożywać go na surowo. Z uwagi na zapach, jaki po sobie zostawia, najkorzystniej zjadać go na kolację. Jeśli zależy nam na szybkim neutralizowaniu oddechu – zjedzmy w tym celu klika listków natki pietruszki i małe jabłko. Czosnek hamuje rozwój bakterii i skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji wirusowych. Zawarte w nim olejki eteryczne i związki siarkowe pomagają skrócić czas choroby i minimalizować jej objawy.
Czosnek – antybiotyk z natury, zdecydowanie warto spożywać go na surowo. Z uwagi na zapach, jaki po sobie zostawia, najkorzystniej zjadać go na kolację. Jeśli zależy nam na szybkim neutralizowaniu oddechu – zjedzmy w tym celu klika listków natki pietruszki i małe jabłko. Czosnek hamuje rozwój bakterii i skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się infekcji wirusowych. Zawarte w nim olejki eteryczne i związki siarkowe pomagają skrócić czas choroby i minimalizować jej objawy. 123RF/PICSEL
Zielone liście – one obfitują w chlorofil, który ma nieocenione zasługi dla naszego zdrowia. Pomaga między innymi w ograniczaniu zasięgu przeziębienia i szybszym wyjściu z choroby. Chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego. Dbając o optymalny transport tlenu, poprawia wydajność systemu immunologicznego. W dobrze dotlenionych komórkach nie ma miejsca dla wirusów i bakterii – zmniejszone są ich szanse na przetrwanie. Nie żałujmy więc sobie natki pietruszki, szpinaku, rukoli i wszystkiego, co nam smakuje, a ma kolor zielony.
Zielone liście – one obfitują w chlorofil, który ma nieocenione zasługi dla naszego zdrowia. Pomaga między innymi w ograniczaniu zasięgu przeziębienia i szybszym wyjściu z choroby. Chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego. Dbając o optymalny transport tlenu, poprawia wydajność systemu immunologicznego. W dobrze dotlenionych komórkach nie ma miejsca dla wirusów i bakterii – zmniejszone są ich szanse na przetrwanie. Nie żałujmy więc sobie natki pietruszki, szpinaku, rukoli i wszystkiego, co nam smakuje, a ma kolor zielony. 123RF/PICSEL
Sok z buraków – ma silne działanie alkaliczne, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Pomaga wzmocnić system immunologiczny. Dla poprawy odporności doskonale sprawdzają się też kiszone buraki i sok z kiszonek. One pomagają przywrócić prawidłową florę jelitową, a to punkt wyjścia do odzyskania pełni sił witalnych.
Sok z buraków – ma silne działanie alkaliczne, a równowaga kwasowo-zasadowa jest kluczem do zdrowia w każdym aspekcie. Pomaga wzmocnić system immunologiczny. Dla poprawy odporności doskonale sprawdzają się też kiszone buraki i sok z kiszonek. One pomagają przywrócić prawidłową florę jelitową, a to punkt wyjścia do odzyskania pełni sił witalnych. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?