Reklama

Zdrowotne właściwości gruszek

Jest wiele powodów, dla których warto włączyć gruszki do swojej codziennej diety. Owoce te, nie dość, że świetnie smakują, to na dodatek mają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów!

Gruszki są idealnym wyborem właściwie dla każdego. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok.

W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę A, B1, B2, B6, C, miedź, magnez, potas, jod, bor, wapń czy żelazo.

W dodatku 100 gramów tego owocu to zaledwie ok. 50 kcal. w składzie gruszek znajdziemy m.in. kwercetynę, który chroni przed chorobą Alzheimera, oraz epikatechinę odpowiedzialną za poprawę pamięci. Zawartość kwasu jabłkowego pomaga też w rozpuszczaniu złogów piasku w drogach żółciowych.

Reklama

Zobacz wideo! Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

x-news/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy