Reklama

Zespół jelita drażliwego: Jaką dietę stosować?

Zespół jelita drażliwego to obecnie jedna z najbardziej tajemniczych chorób. Nieznane są jej przyczyny, a leczenie opiera się jedynie na łagodzeniu objawów. Te mogą w znaczącym stopniu utrudniać funkcjonowanie chorego. Silne bóle brzucha, niespodziewane biegunki, nudności i ciągłe uczucie niestrawności to główne symptomy zespołu jelita drażliwego. Okazuje się, że kluczową rolę w przebiegu tej choroby odgrywa dieta. Prawidłowo zbilansowana łagodzi objawy i stabilizuje stan osoby chorej. Jak powinien wyglądać jadłospis przy zespole jelita drażliwego? Jakie produkty muszą znaleźć się w diecie, a których unikać? Podpowiadamy.

Zespół jelita drażliwego - co to?

Zespół jelita drażliwego, zwany również zespołem jelita nadwrażliwego, to przewlekła choroba przewodu pokarmowego, która polega na zaburzonej pracy jelit. Ta przypadłość nazywana jest również nerwicą jelit. Nie bez przyczyny. Lekarze dopatrują się jej źródła w psychice człowieka.

Przyczyny przypadłości

Trudno określić jednoznaczne przyczyny zespołu jelita drażliwego, choć specjaliści twierdzą, że największy wpływ na przebieg choroby ma samopoczucie psychiczne. Poza tym, wymienia się również:

- rozrost flory bakteryjnej;

- zwiększoną wrażliwość jelita grubego na działanie niektórych pokarmów, hormonów oraz leków;

Reklama

- spożywanie pokarmów negatywnie wpływających na jelita;

- przejście infekcji jelitowej.

Objawy zespołu jelita drażliwego

Objawy zespołu jelita drażliwego są bardzo klasyczne. Najczęściej wymienia się:

- ostre bóle brzucha w okolicach jelit;

- częste biegunki oraz nieregularny stolec;

- zaparcia;

- wzdęcia;

- nudności i wymioty;

- zgagę.

Objawy pojawiają się najczęściej po jedzeniu. Mogą być nieregularne, dlatego chory często nie wie, kiedy ponownie dopadną go nieprzyjemne dolegliwości. W konsekwencji rodzi się dodatkowy dyskomfort psychiczny oraz stres.

Dieta w zespole jelita drażliwego

Zespołu jelita drażliwego nie da się całkowicie wyleczyć. Można jedynie złagodzić jego objawy stosując odpowiednie leki oraz dietę. Co warto jeść, a czego unikać, gdy dotknęła nas ta przypadłość? Podpowiadamy.

Produkty pożądane w diecie

Dieta powinna być przede wszystkim bogata w lekkie produkty oraz potrawy. Podstawą są warzywa, ryby i chude mięso. Najbezpieczniej będzie jeść dania gotowane, grillowane lub przygotowane na parze. W związku z tym, że osobom z zespołem jelita drażliwego często dokuczają zaparcia, do diety warto włączyć produkty bogate w błonnik. Znajdziemy go brokułach, grochu, soczewicy, awokado, a także w kiwi. Warto sięgać również po koktajle warzywno-owocowe przygotowane na bazie naturalnego jogurtu.

Czego unikać?

Choremu zaleca się unikać produktów, które mogą podrażnić jelita i cały układ trawienny, a także ciężkostrawnych potraw. Mowa tutaj przede wszystkich o pikantnych przyprawach oraz smażonych i wysokokalorycznych potrawach. Warto stronić również od słodkich napojów gazowanych oraz od spożywania nadmiernej ilości słodyczy. Ponadto, na jelita wyjątkowo negatywnie wpływa alkohol - zaburza ich pracę i utrudnia trawienie.

Warto pamiętać

Przy zespole jelita drażliwego należy jeść mniej, ale częściej. W każdym posiłku powinny znajdować się warzywa oraz produkty pozytywnie wpływające na pracę jelit. Warto zadbać również o wspomaganie jelit probiotykami. Posiłki należy spożywać powoli i w spokoju. Konieczne jest picie dużej ilości wody.

Relaks

Osoby, które cierpią na zespół jelita nadwrażliwego, powinny pamiętać również o relaksie. Po stresującym i męczącym dniu warto wziąć odprężającą kąpiel, posłuchać muzyki relaksacyjnej lub poczytać książkę. Dobre samopoczucie psychiczne to klucz do reemisji w tej chorobie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy