Zespół jelita drażliwego: Objawy, przyczyny, jak leczyć?
Zespół jelita drażliwego, bądź inaczej, nadpobudliwość jelit, to schorzenie, które coraz częściej doskwiera ludziom w naszym otoczeniu. Przypuszcza się, że przyczyną mogą być depresja, stres oraz stany lękowe. Badania wskazują, że częściej borykają się z nią kobiety niż mężczyźni. Podpowiadamy, jakie są objawy tego schorzenia, co robić, kiedy przydarzy się ono tobie, by jak najszybciej wrócić do zdrowia i jakie produkty włączyć do jadłospisu, a które omijać szerokim łukiem.
Zespół jelita drażliwego jest chorobą układu pokarmowego, która objawia się zaburzonym rytmem wypróżnień przedłużającym się przez kilkanaście tygodni. Schorzeniu towarzyszą wzdęcia, obecność śluzu w kale oraz poczucie niepełnego wypróżnienia.
Najczęstszymi objawami zespołu jelita wrażliwego są:
- zaparcia (często na zmianę z biegunką),
- bóle brzucha (najczęściej piekące),
- ucisk w podbrzuszu,
- uczucie pełności,
- uczucie przelewania się treści żołądkowej.
Niekiedy powyższym objawom może towarzyszyć:
- ulga po wypróżnieniu,
- defekacja przy towarzyszącym bólu w podbrzuszu,
- luźny stolec podczas ataku bólu.
Powyższe objawy, jeśli utrzymują się powyżej trzech miesięcy, wymagają konsultacji ze specjalistą, który wykluczy inne, poważniejsze schorzenia, np. nowotwór. Jeśli wymienionym objawom towarzyszy ból podczas przełykania, utrata masy ciała, wymioty oraz krwawienie, lekarz powinien zlecić dodatkowe badania.
Jeśli zostały zaobserwowane wymienione objawy zespołu jelita wrażliwego, konieczna będzie wizyta u lekarza, który postawi odpowiednią diagnozę oraz zleci adekwatną terapię. Leczenie przebiega przede wszystkim objawowo, ponieważ trudno jednoznacznie określić przyczyny zespołu jelita wrażliwego. Terapię może prowadzić lekarz pierwszego kontaktu, często wydaje on też skierowanie do gastrologa. Poza wywiadem z chorym specjalista zleca przeprowadzenie dodatkowych badań takich jak: badania kału, morfologia krwi, badanie moczu, a u osób powyżej 50. roku życia również kolonoskopię.
Nie znając dokładnych przyczyn zespołu jelita wrażliwego, niemożliwe jest całkowite wyleczenie. Mimo bardzo przykrych dolegliwości możliwe jest oswojenie choroby i tym samym złagodzenie objawów, dzięki czemu codzienne życie względnie się normalizuje. Zmagający się z zespołem jelita wrażliwego często żyją z chorobą wiele lat i schorzenie nie postępuje.
Dieta jest kluczowa podczas leczenie zespołu jelita drażliwego. Zaleca się, aby obfitowała w błonnik zwarty w warzywach, owocach oraz kaszach. Powoduje, że jelita są dobrze wypełnione i zatrzymują wodę w organizmie. Wystrzegać się należy warzyw strączkowych, które potęgują wzdęcia w układzie pokarmowym. Niewskazane są też produkty, które wywołują proces fermentacji (piwo, soki jabłkowe i winogronowe, banany, rodzynki oraz orzechy), mleko oraz kapusta.
Jedz mało, ale regularnie
U osób z zespołem jelita wrażliwego przejadanie się może powodować biegunkę, dlatego należy ograniczyć ilość spożywanych posiłków, bądź porcjować je na mniejsze i przyjmować częściej.
Prócz diety chorym borykającym się z zespołem jelita wrażliwego lekarze zalecają leczenie farmakologiczne, polegające na podawaniu leków przeciw zaparciom lub leków przeciwbiegunkowych – regulują one pracę jelit oraz częstotliwość wypróżnień. Dla złagodzenia bólu towarzyszącego zespołowi jelita drażliwego często stosuje się leki rozkurczowe oraz przeciwbólowe. Czasem podawane są leki przeciwdepresyjne, bądź uspokajające.