Zielona herbata - napar zdrowia
Regularne picie zielonej herbaty to znakomity sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, obniżenie ciśnienia krwi, poprawienie koncentracji, ochronę organizmu przed wirusami i bakteriami.
W przeciwieństwie do czarnej, zielona herbata nie jest fermentowana. Zachowuje więcej składników mineralnych, ma bardzo delikatny smak i aromat.
Idealna woda, którą zaparzasz herbatę, powinna być źródlana lub filtrowana. Ważna jest też odpowiednia jej temperatura (60–85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem spowoduje, że napar stanie się nieapetycznie żółtawy i mętny oraz gorzki i bardzo cierpki w smaku.
Gdy herbata ma działać pobudzająco, zaparzaj ją przez 2–3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3–8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możesz natomiast dwu- lub trzykrotne zaparzać te same liście. Za każdym razem odnajdziesz w nich inny smak!
Jeśli chcesz urozmaicić smak zielonej herbaty, możesz samodzielnie zaromatyzować susz. Do puszki z herbatą włóż np. paseczki ususzonej skórki pomarańczowej, laskę wanilii, kawałek kory cynamonu albo suszone kwiaty hibiskusa. Listki herbaty przejdą pięknym zapachem!
Zielona herbata nie lubi towarzystwa cukru i mleka – niszczą one większość jej właściwości. Jeśli lubisz słodki smak, napar możesz posłodzić łyżeczką miodu. Cie- kawy smak uzyskasz, wkrawając kilka plasterków imbiru albo dodając do herbaty listki świeżej mięty lub melisy.
Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na smaczną mieszankę, która świetnie odpręża. W równych proporcjach wymieszaj: listki suszonej herbaty, mielone owoce dzikiej róży, czarnego bzu, i głogu (kupisz je w zielarni). 2 łyżki mieszanki zalej litrem wody o temp. 80 st. Po 10 minutach przecedź. Pij 3 razy dziennie.
Filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym to dobry pomysł na początek dnia. Pobudzi układ trawienny do pracy, ułatwi odchudzanie.
Najlepsze proporcje to 1 łyżeczka suszu na szklankę wody. Wraz z herbatą zaparz pokruszony plasterek suszonego jabłka. Pycha! Ciekawy smak ma też zielona herbata z anyżkiem.
Napój regenerujący: Miewasz kłopoty z wątrobą? Szybką ulgę przyniesie jej napar z zielonej herbaty wymieszany pół na pół z naparem z mniszka lekarskiego.