Reklama

Reklama

Zielona herbata - napar zdrowia

Regularne picie zielonej herbaty to znakomity sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, obniżenie ciśnienia krwi, poprawienie koncentracji, ochronę organizmu przed wirusami i bakteriami.

W przeciwieństwie do czarnej, zielona herbata nie jest fermentowana. Zachowuje więcej składników mineralnych, ma bardzo delikatny smak i aromat.

Ważna woda

Reklama

Idealna woda, którą zaparzasz herbatę, powinna być źródlana lub filtrowana. Ważna jest też odpowiednia jej temperatura (60–85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem spowoduje, że napar stanie się nieapetycznie żółtawy i mętny oraz gorzki i bardzo cierpki w smaku.

Czas nie bez znaczenia

Gdy herbata ma działać pobudzająco, zaparzaj ją przez 2–3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3–8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możesz natomiast dwu- lub trzykrotne zaparzać te same liście. Za każdym razem odnajdziesz w nich inny smak!

Ależ zapach!

Jeśli chcesz urozmaicić smak zielonej herbaty, możesz samodzielnie zaromatyzować susz. Do puszki z herbatą włóż np. paseczki ususzonej skórki pomarańczowej, laskę wanilii, kawałek kory cynamonu albo suszone kwiaty hibiskusa. Listki herbaty przejdą pięknym zapachem!

Jakie dodatki?

Zielona herbata nie lubi towarzystwa cukru i mleka – niszczą one większość jej właściwości. Jeśli lubisz słodki smak, napar możesz posłodzić łyżeczką miodu. Cie- kawy smak uzyskasz, wkrawając kilka plasterków imbiru albo dodając do herbaty listki świeżej mięty lub melisy.

Zmęczenie zniknie w mig!

Wykorzystaj mój sprawdzony przepis na smaczną mieszankę, która świetnie odpręża. W równych proporcjach wymieszaj: listki suszonej herbaty, mielone owoce dzikiej róży, czarnego bzu, i głogu (kupisz je w zielarni). 2 łyżki mieszanki zalej litrem wody o temp. 80 st. Po 10 minutach przecedź. Pij 3 razy dziennie.

Cytrynowo

Filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym to dobry pomysł na początek dnia. Pobudzi układ trawienny do pracy, ułatwi odchudzanie.

Ekspresowe rady

Najlepsze proporcje to 1 łyżeczka suszu na szklankę wody. Wraz z herbatą zaparz pokruszony plasterek suszonego jabłka. Pycha! Ciekawy smak ma też zielona herbata z anyżkiem.

Napój regenerujący: Miewasz kłopoty z wątrobą? Szybką ulgę przyniesie jej napar z zielonej herbaty wymieszany pół na pół z naparem z mniszka lekarskiego.

Dowiedz się więcej na temat: zielona herbata | herbata | zieloni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje