Ziemniaki z pesto
Proste i smaczne.

Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kilograma ziemniaków, - 4 pomidory, - łyżeczka orzeszków pini lub sezamu, - 2 łyżki oliwy, - 2 łyżki pesto bazyliowego, - 2 łyżki wody, - kilka gałązek świeżej bazylii lub kilka liści sałaty roszponki, - sól oraz pieprz
Przyrządzanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz. Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać orzeszkami i pokrojoną zieleniną. 1 porcja zawiera: 285 kcal Czas przygotowania: 40 minut