Zmieszaj z wodą trzy składniki. Odciążysz żołądek i jelita
Grudzień to trudny okres dla naszych żołądków. Choć rozpieszczamy kubki smakowe najróżniejszymi frykasami podczas licznych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, żołądek pracuje na najwyższych obrotach. Niejednokrotnie objawia się to nieprzyjemnymi dolegliwościami. Wypróbuj przepis na prostą miksturę, która poprawia trawienie i odciąża układ pokarmowy. Przepis przyda się nie tylko od święta.
Lista dań, które obowiązkowo muszą pojawić się na bożonarodzeniowym stole, jest naprawdę długa. Wcześniej wielu z nas uczestniczy w wigilijnych spotkaniach firmowych lub urządza kameralne przyjęcia w gronie znajomych. Do tego dochodzi impreza sylwestrowa, na której też nie brakuje apetycznych przekąsek. Brzmi jak marzenie każdego smakosza? Nie do końca.
Wielu z nas spotyka się z problemem niestrawności. Przejedzenie często skutkuje palącym uczuciem zgagi, wzdęciami oraz zaparciami. Niejednokrotnie narzekamy na sezonowy wzrost wagi, przez który ulubiona koszula już nie leży jak ulał, a sukienka się nie dopina. By wspomóc proces przemiany materii i ułatwić żołądkowi trawienie dużych ilości jedzenia (niejednokrotnie ciężkostrawnego) warto wspomóc się domowymi metodami, które przyspieszają działanie soków trawiennych i usprawniają pracę wątroby.
Wątroba w grudniu ma wyjątkowo ciężko. Tych produktów unikaj
Przepis na leczniczy napój poprawiający trawienie powinien znaleźć się w każdym notatniku z przepisami - tuż obok domowej apteczki. Przecież nie tylko w okresie Bożego Narodzenia zdarza nam się przesadzić z jedzeniem. Zrobienie mikstury jest dziecinnie proste, a polega na wymieszaniu w szklance wody trzech składników:
- 1 łyżeczki octu jabłkowego,
- soku wyciśniętego z całej cytryny,
- 1 szczypty sproszkowanej ostrej papryki.
Jak sobie poradzić z poświątecznym przejedzeniem? 5 ziół, które ci z tym pomogą
Wybór powyższych składników nie jest przypadkowy. Każdy z nich wykazuje doskonały wpływ na usprawnienie trawienia i przyspieszenie przemiany materii. Regularne spożywanie ma bardzo przyjemny skutek uboczny, przyspiesza bowiem odchudzanie. Łatwiej będzie pozbyć się poświątecznej oponki, którą wyrzeźbiły kilogramy pierogów i ciast.
Ocet jabłkowy, ze względu na dużą zawartość błonnika, zapewnia na dłużej uczucie sytości, więc łatwiej będzie powstrzymać się przed kolejną dokładną sernika albo makowca. Do tego równoważy pH w żołądku i pomaga pozbyć się refluksu oraz wzdęć. Wśród właściwości octu jabłkowego wyróżnić trzeba obniżanie poziomu cukru we krwi.
Jak działa ostra papryka na trawienie? Za jej ostry smak odpowiada kapsaicyna. Substancja zwiększa wydzielanie soków trawiennych, co znacznie ułatwia pracę żołądka. Oprócz spożywania zaproponowanej przez nas mikstury papryką warto przyprawiać potrawy - zwłaszcza ciężkostrawne. Zwiększa tempo przemiany materii i przyspiesza spalanie tłuszczów, do tego hamuje apetyt.
Polecamy:
Beztrosko zajadasz te produkty przed spaniem? Licz się z szybkim przybraniem na wadze
Kto nie może jeść makowca i sałatki jarzynowej? Chodzi o konkretną chorobę