Źródło najcenniejszych witamin
Wiesz, które warzywa i owoce zawierają najwięcej wartościowych składników mineralnych i witamin?

Poniżej przedstawiamy listę najlepszych źródeł witaminy A (beta - karotenu), witaminy C, potasu, cynku i kwasu foliowego.
Źródła witaminy Ccytrusy, czarne i czerwone porzeczki, maliny, kiwi, jeżyny, truskawki, melony, owoce róży, brokuły, kapusta kiszona, kabaczki, kalafior, cebula, papryka, pomidory, szpinak, szparagi, ziemniaki, liściaste zieleniny jak sałata, rzepa, pietruszka.
Rola w organizmie:• wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu,• podnosi odporność organizmu, • zapobiega powstawaniu siniaków i krwotoków, • jest świetnym antyoksydantem (chroni przed wolnymi rodnikami).
Źródła witaminy A (karotenu) morele, mango, brzoskwinie, papaje, śliwki, pomarańczowe warzywa: marchew, dynie, słodkie ziemniaki; zielone liściaste warzywa np. szpinak, boćwina, szczypiorek, szczaw, liść pietruszki; jarmuż, rzepa, pomidory, sałata.
Rola w organizmie:
Źródła potasu:
Rola w organizmie:
Źródła cynku:banany, agrest, brzoskwinie, figi, grapefruity, gruszki, cytryny, jabłka, czarne jagody, winogrona, arbuzy, morele, śliwki, wiśnie, groch, brokuły, brukselka, soczewica, szpinak, burak czerwony, kukurydza, marchew, szpinak.
Rola w organizmie:
Źródła kwasu foliowego: gotowana fasola i groszek, orzeszki ziemne, pomarańcze, sok pomarańczowy, szpinak, sałata, gorczyca.
Rola w organizmie:
Jedz wszystkie dostępne owoce i warzywa, najlepiej pod każdą postacią: (świeże, w puszce, suszone, wędzone, mrożonki oraz pod postacią świeżo wyciśniętych soków). Systematyczne spożywanie warzyw i owoców dostarczy swojemu organizmowi witamin, błonnika i minerałów.
Podawanie warzyw:• nigdy nie gotuj warzyw w wodzie (większość witamin wylewana jest razem z nią),
Jeżeli nie jesteś zbytnim smakoszem owoców komponuj z nich koktajle owocowe.Oto przykładowe napoje: