Zupa chroni przed przeziębieniem
Kiedy temperatury na zewnątrz spadają, nasze ciało wymaga ciepłego posiłku w ciągu dnia. Warto zatem jeść zupy przygotowane na bazie warzyw, które mają ogromną dawkę witamin i składników mineralnych, są niezbędne dla naszego organizmu oraz zapobiegają przeziębieniom.
Zupy nie tylko rozgrzewają, ale są idealne dla naszego układu odpornościowego, który jest o tej porze roku bardziej osłabiony. Warto częściej gotować zupy bulionowe i kremy, które chronią organizm przed wyziębianiem, chorobami, wirusami i bakteriami. Szczególnie wzmacniają, jeśli są wielowarzywne. Najważniejsze składniki, jakich powinniśmy w nich szukać, to antyoksydanty.
- Są to związki chroniące nasze ciało przed wolnymi rodnikami, które dostarcza nam środowisko. Wdychamy je z powietrza, nawet zjadamy razem z żywnością. Do tej grupy zaliczamy witaminę C, beta karoten, seler, cynk, które będą je broniły przed wirusami oraz bakteriami i które będą skracały czas trwania przeziębienia lub poważniejszych chorób podczas jesieni i zimy, mówi Alicja Kalińska, dietetyk z poradni dietetycznej SetPoint.
Właściwie przygotowana zupa jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. Sporo w niej minerałów - potasu regulującego gospodarkę wodną i ciśnienie krwi, fosforu i wapnia, który jest budulcem kości i zębów, żelaza, magnezu, czy fluoru. Dostarcza witaminę E i beta-karoten, zwalczające wolne rodniki oraz błonnik.
- Antyoksydanty znajdziemy głównie w sezonowych warzywach. Warto spożywać brokuł, który jest niedoceniany, a ma więcej witaminy C niż cytrusy. Sięgnęłabym również po kapustę kiszoną czy ogórki kiszone, a także po dynię. Jest bardzo bogata w beta karoten, a z niego nasz organizm produkuje witaminę A niezbędną dla odporności, radzi Alicja Kalińska.
Zimą należy wykorzystać do zup mrożonki ze sklepu. To produkt w pełni naturalny, który nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników czy polepszaczy smaków i zachowuje więcej witamin, ponieważ proces zamrażania jest błyskawiczny. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają szczególnie zimą i wiosną. Wówczas mogą posiadać nawet więcej wartości odżywczych niż te, które są świeże i dostępne w sklepie.
- Ważne jest, aby przeczytać na opakowaniu nie tylko wartość odżywczą, ale także poszukać informacji o producencie. Wybierajmy naszych polskich producentów, tych lokalnych, bo wtedy mamy pewność, że warzywa nie musiały przebyć dalekiej drogi, nie musiały być poddane dodatkowym zabiegom i ich wartość odżywcza jest maksymalna, dodaje Alicja Kalińska.
Jedzenie zup, rozgrzewających i pełnych witamin, to jedna z zasad zdrowego odżywiania się. Wzmocnimy naszą odporność, jeżeli o niej nie zapomnimy. Dzięki temu również nie narazimy siebie i rodziny na dodatkowe choroby. Przygotowanie tego typu posiłków nie wymaga zbyt dużego czasu i nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych, ale może sprawić, że przez dłuższy czas unikniemy przeziębienia.