Reklama

Życiodajny magnez w szklance wody z kranu

Magnez to jeden z makroskładników, a więc substancji występujących w organizmie wyższym niż 1g. Jeśli często zapadasz na infekcje, miewasz bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, skurcze mięśni albo czujesz zmęczenie zaraz po obudzeniu mimo wielogodzinnego snu, pomyśl o zbadaniu poziomu magnezu, a najlepiej od razu zacznij dbać o jego poziom w codziennej diecie.

Dorosły człowiek ma w swoim ciele 20-28 g magnezu, który zgromadzony jest głównie w kościach i mięśniach, zaopatrując komórki w energię. Uaktywnia on ponad 320 enzymów, które biorą udział w przemianach białka, tłuszczów i węglowodanów. Magnez wspomaga rozwój układu kostnego i zębów, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i w woreczku żółciowym, a także jest niezbędny do prawidłowej pracy serca - zmniejsza ryzyko zawału i zapobiega zaburzeniom czynności serca prowadzącym do arytmii.

Okiem naukowców

Reklama

Badania prowadzone nad rolą magnezu w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób wskazują, że magnez może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się cholesterolu i podwyższonemu poziomowi trójglicerydów, a tym samym hamować rozwój miażdżycy. Może on również pomagać w leczeniu fibromialgii (reumatyzmu mięśniowego) oraz zmniejszać ryzyko raka okrężnicy o ok. 34 proc.

Gdzie znaleźć magnez?

Najwięcej tego składnika znajduje się  w produktach zbożowych np. w otrębach pszennych jest  go 490 mg  na 100 g produktu. Bogatym źródłem magnezu są też nasiona, orzechy i warzywa zielonolistne, a więc kiełki, natka, szpinak, czy botwinka. Paradoksalnie jednak duże ilości szpinaku i botwinki obniżają przyswajanie magnezu. Podobnie działa nadmiar razowego pieczywa i mocnej kawy, czy herbaty. Dlatego warto urozmaicić dietę o białko i nabiał i kawę pić najlepiej z mlekiem, a warzywa zielonolistne podawać z twarożkiem lub jogurtem.

Dzienne zapotrzebowanie na magnez:

- dla dzieci i kobiet wynosi 300 mg

- dla ciężarnych i karmiących - 350-380 mg

- dla mężczyzn - 370 mg

Magnez w wodzie kranowej

Coraz częściej słyszymy o suplementacji magnezu za pośrednictwem wody. Aquaphor to już kolejny producent filtrów do wody, który wprowadził do swojej oferty wkłady magnezowe do dzbanków filtrujących. Producent podaje, że wkład skutecznie usuwa z wody m. in. zanieczyszczenia mechaniczne, chlor, fenol, pestycydy, żelazo, metale ciężkie, niwelując nieprzyjemny posmak i zapach wody. Wkład filtrujący zmiękcza wodę, usuwając z niej kamień, a jednocześnie dodatkowo wzbogaca ją w magnez. 

Dodatkowa porcja magnezu w wodzie z pewnością nie zaszkodzi, tym bardziej, że wody używamy zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i do przygotowania potraw i napojów. W ten prosty sposób woda z kranu wlana do dzbanka z wkładem magnezowym, np. AQUAPHOR Onyx (sprzedawany z wkładem magnezowym B25 (Mg) MAXFOR) będzie nasycona tym życiodajnym minerałem. Kontrolowana mineralizacja jonami magnezu pozwala zachować w wodzie odpowiednie proporcje poziomu minerału, nie przyczyniając się do zwiększania twardości wody i wytrącania się kamienia.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy