Żywność zwalczająca stan zapalny - spożywczy trend 2017 roku?

Potrawy niwelujące stany zapalne będzie jednym z wiodących trendów żywieniowych, przewidują eksperci. Zapowiedzią tej mody była kurkuma, która ze względu na swoje zdrowotne właściwości stała się jedną z najmodniejszych przypraw.

- Spodziewamy się, że rynek produktów spożywczych zapobiegających, albo niwelujących, stany zapalne może wzrosnąć o 7 proc. do 2020 roku, a momentem przełomowym z pewnością będzie nadchodzący rok. Przewidujemy, że wzrośnie liczba produktów, badań i publikacji naukowych dotyczących tego problemu - wyjaśnia Deborah Barrington, starszy redaktor w Industry Dive.

Reklama

Jednym z pierwszych produktów, które wykazują właściwości antyzapalne była kurkuma, która jak wskazuje Google Trends, w 2016 roku okazała się wschodzącą gwiazdą wśród produktów spożywczych. Pełnego blasku dodają jej coraz liczniejsze doniesienia naukowe, które jedynie potwierdzają jej zdrowotne właściwości.

Badanie, opublikowane w British Journal of Nutrition w marcu tego roku, wymienia kurkumę wśród produktów, które mogą pomóc w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym, a te, jak wyjaśniają naukowcy, mogą znacznie przyczyniać się do powstawania takich chorób jak rak, choroby serca czy cukrzyca.To nie przypadek, że wiele trendów, takich jak warzywne makarony, kalafiorowy ryż czy popularność napojów roślinnych będących alternatywą dla mleka, prowadzą do zmniejszenia czy też wykluczenia składników przyczyniających się do powstawania stanów zapalnych, przyznają eksperci. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje