4 domowe sposoby na... uczulenie

Sprawdź, co pomoże zapo-biec nieprzyjemnym dolegliwościom lub zmniejszyć występujące objawy.

Uwaga! Zanim zastosujesz którykolwiek z podanych sposobów, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym.

1. Dostarczanie cennych witamin i minerałów

Aby uregulować pracę układu odpornościowego, podawaj dziecku pokarmy, które nie uczulają i zawierają dużo witamin z grupy B oraz A, C i E, a także żelazo, magnez, selen i cynk. Są to m.in.: żółtko jajek, wątróbka, drób, marchewka, natka pietruszki, ryż pełnoziarnisty.

2. Obróbka pokarmów uczulających dziecko

Mrożenie i gotowanie produktów (np. owoców i warzyw, ryb) powoduje, że zmniejsza się aktywność zawartych w nich alergenów - i nie występuje reakcja uczuleniowa lub jest ona słaba.

3. Przeciwuczuleniowe okłady i... sałatki

Niektóre ziółka łagodzą objawy alergii i przyspieszają powrót dziecka do zdrowia. Tak działa np. pokrzywa. Wystarczy zalać susz gorącą wodą, a następnie zmoczyć w płynie (przestudzonym) gazę i przyłożyć do zaczerwienionej skóry. Młode, świeże listki można dodać do sałatki lub zupy.

4. Napoje i potrawy dobre dla podrażnionych jelit

Łagodząco na śluzówkę układu pokarmowego działają m.in.: herbata rumiankowa, kleik z siemienia lnianego, kasza jaglana.