ABC pysznej zupy

Jak przygotować zupę, by była smaczna i zdrowa?

• Przyrządzaj pod przykryciem, bo to chroni witaminę C przed utlenianiem (bez przykrycia lepiej gotować zupy zawierające fasolkę, zielony groszek, jarmuż, botwinę).

• Używaj minimum soli, a więcej przypraw: bazylii, majeranku.

• Warzywa wrzucaj do wrzącej wody, aby zniszczyć askorbinazę - enzym, który rozkłada witaminę C.

• Gotuj krótko, aby warzywa zachowały jak najwięcej witamin. Najpierw wkładaj te twarde i w całości (potrzebują około 25-30 minut na ugotowanie), potem te bardziej miękkie i rozdrobnione (wystarczy im około 15 minut). Mrożonki gotuj nie dłużej niż 10 minut.

• Podgrzewaj tylko porcję na jeden posiłek. Niepotrzebne trzymanie zupy na ogniu obniża jej wartość odżywczą.

• Tuż przed podaniem dodaj natkę pietruszki lub koperek, a dodatkowo wzbogacisz zupę o witaminę C.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas