ABC pysznej zupy
Jak przygotować zupę, by była smaczna i zdrowa?
Przyrządzaj pod przykryciem, bo to chroni witaminę C przed utlenianiem (bez przykrycia lepiej gotować zupy zawierające fasolkę, zielony groszek, jarmuż, botwinę).
Używaj minimum soli, a więcej przypraw: bazylii, majeranku.
Warzywa wrzucaj do wrzącej wody, aby zniszczyć askorbinazę - enzym, który rozkłada witaminę C.
Gotuj krótko, aby warzywa zachowały jak najwięcej witamin. Najpierw wkładaj te twarde i w całości (potrzebują około 25-30 minut na ugotowanie), potem te bardziej miękkie i rozdrobnione (wystarczy im około 15 minut). Mrożonki gotuj nie dłużej niż 10 minut.
Podgrzewaj tylko porcję na jeden posiłek. Niepotrzebne trzymanie zupy na ogniu obniża jej wartość odżywczą.
Tuż przed podaniem dodaj natkę pietruszki lub koperek, a dodatkowo wzbogacisz zupę o witaminę C.