Bakterie w popularnym serze. Wydano ostrzeżenie i apel do klientów marketu

W związku ze stwierdzeniem niezgodności mikrobiologicznej, a mowa o obecności bakterii Escherichia Coli, popularna sieć marketów wycofała ze sprzedaży popularny ser. Spożycie tego produktu może powodować zatrucie pokarmowe.

Sieć sklepów Carrefour wycofała ze sprzedaży popularny, francuski ser / zdjęcie ilustracyjne
Sieć sklepów Carrefour wycofała ze sprzedaży popularny, francuski ser / zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Bakterie w popularnym serze. Wydano ostrzeżenie

Sieć marketów Carrefour opublikowała na swojej stronie komunikat, w którym czytamy, że w związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Escherichia Coli) ser francuski Morbier został wycofany ze sprzedaży. Komunikat dotyczy poniższego produktu:

1294706 RDF Ser Morbier AOP 250g

numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE

termin przydatności do spożycia: od 08. 01. 2025

"E. coli wytwarzająca toksyny Shiga (STEC) może powodować biegunkę, ból brzucha i wymioty, którym może towarzyszyć gorączka. Objawy te mogą wystąpić w ciągu tygodnia od spożycia skażonych produktów" - informuje sieć.

Osoby, które spożyły ww. produkt i u których wystąpiły powyższe objawy, proszone są o konsultację z lekarzem, informując o spożyciu tego produktu.

Carrefour apeluje do klientów

Sieć sklepów Carrefour zwróciła się z apelem do klientów, którzy nabyli ser wymieniony w komunikacie, by go nie spożywać. Produkt można zwrócić sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27.03.2025 r.

Psychoterapeutka Marlena Kazoń o terapii dla par. Konflikty czy poczucie pustki?INTERIA.PL