Bakterie w popularnym serze. Wydano ostrzeżenie i apel do klientów marketu
Oprac.: Łukasz Piątek
W związku ze stwierdzeniem niezgodności mikrobiologicznej, a mowa o obecności bakterii Escherichia Coli, popularna sieć marketów wycofała ze sprzedaży popularny ser. Spożycie tego produktu może powodować zatrucie pokarmowe.
Bakterie w popularnym serze. Wydano ostrzeżenie
Sieć marketów Carrefour opublikowała na swojej stronie komunikat, w którym czytamy, że w związku ze stwierdzoną niezgodnością mikrobiologiczną (obecność Escherichia Coli) ser francuski Morbier został wycofany ze sprzedaży. Komunikat dotyczy poniższego produktu:
1294706 RDF Ser Morbier AOP 250g
numer weterynaryjny zakładu: FR 25 155 001 CE
termin przydatności do spożycia: od 08. 01. 2025
"E. coli wytwarzająca toksyny Shiga (STEC) może powodować biegunkę, ból brzucha i wymioty, którym może towarzyszyć gorączka. Objawy te mogą wystąpić w ciągu tygodnia od spożycia skażonych produktów" - informuje sieć.
Osoby, które spożyły ww. produkt i u których wystąpiły powyższe objawy, proszone są o konsultację z lekarzem, informując o spożyciu tego produktu.
Zobacz również: Pilne ostrzeżenie GIS: Ryzyko zatrucia pokarmowego
Carrefour apeluje do klientów
Sieć sklepów Carrefour zwróciła się z apelem do klientów, którzy nabyli ser wymieniony w komunikacie, by go nie spożywać. Produkt można zwrócić sklepu wraz z paragonem w celu uzyskania zwrotu pieniędzy. Zwroty będą przyjmowane do 27.03.2025 r.
Warto wiedzieć: Popularna przyprawa znanego producenta znika ze sklepów. Zawiera za dużo groźnych substancji