Składniki na 8 sztuk: - 200 g marchewki, - 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału, - 100 g mąki, - 100 mielonych migdałów, - 21 g świeżych drożdży, - 2 łyżki cukru, - 75 g płynnego miodu, - 200 ml letniej maślanki, - sól, - tłuszcz do formy , - żółtko do smarowania Przygotowanie: Marchewki utrzeć na drobnej tarce, wymieszać z mąką i migdałami. Drożdże wymieszać z cukrem, aż staną się płynne, a następnie dodać je do ciasta. Wlać maślankę i miód. Posolić. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut (ciasto powinno być płynne). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej części odjąć 1/3 i uformować kulkę. Pozostałe ciasto również formować w kule i układać je w natłuszczonych foremkach (ok 10 cm śr.). Odstawić jeszcze na 20 minut. Mniejsze kuleczki dociskać pośrodku. Brioszki smarować roztrzepanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C ok. 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia można nakryć papierem do pieczenia. Brioszki uwolnić z foremek i pozostawić do ostygnięcia. Podawać z konfiturą morelową. Czas przygotowania: 25 minut Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal