Co dodawać do kawy? Ekspertka wskazała najlepsze propozycje
Kawa to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Dnia bez „małej czarnej” nie wyobraża sobie ponad 80 proc. Polaków. Tyle osób deklaruje, że pije ją regularnie. Niektórzy lubią ją urozmaicać jakimś dodatkiem. Co najlepiej dodawać do kawy? Doktor Magdalena Cubała-Kucharska wskazała trzy składniki.
Ile kaw dziennie można wypić?
Statystyczny Polak rocznie kupuje ok. 2 kilogramy kawy. Napój ten cieszy się w Polsce ogromną popularnością i wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez "małej czarnej". Od dawna toczą się też dyskusje, ile kaw można wypić w ciągu dnia.
Przeciętna filiżanka napoju zawiera ok. 140 mg kofeiny. Jak podaje Food and Drug Administration (FDA), maksymalna, dzienna ilość kofeiny bezpiecznej dla zdrowia, wynosi 400 mg. Odpowiada to czterem filiżankom kawy.
Niektórzy lubią dodawać do niej rozmaite dodatki, np. mleko czy napój owsiany. Część osób sięga też po tzw. "kawę kuloodporną", która może pomagać w odchudzaniu, ma też korzystny wpływ na pracę mózgu. Kawa z dodatkiem masła i oleju jest też źródłem witaminy A i zdrowych tłuszczów. Więcej na ten temat w artykule Najlepsza kawa na odchudzanie. Spala tłuszcz, wzmacnia ciało i rozjaśnia umysł.
Ostatnio temat dodatków do kawy wzięła pod lupę doktor Magdalena Cubała-Kucharska, która od 36 lat jest lekarką medycyny funkcjonalnej. Ekspertka jest również członkinią Polskiego Towarzystwa Żywieniowego, ukończyła też Instytut Żywności i Żywienia. Cubała-Kucharska dzieli się swoją wiedzą również w sieci - jej profil na Instagramie obserwuje 215 tys. osób. Ekspertka porusza tematy takie jak np. ile magnezu należy spożywać, jaki słodzik jest najlepszy i innymi ciekawostkami dotyczącymi diety, zdrowia czy samopoczucia.
Co dodawać do kawy? Ekspertka rozwiewa wątpliwości
W jednym z ostatnich nagrań zajęła się tematem kawy. Zwróciła uwagę, że poprzez dodanie konkretnych składników można "podnieść jej właściwości".
- W Indiach popularna jest kawa z kurkumą, która działa przeciwzapalnie i jest pełna antyoksydantów. Wyobraźcie sobie te zdrowotne korzyści w każdym łyku! A może kawa z cytryną? W Polsce znana jako lekarstwo na migreny, nie tylko smakuje niesamowicie, ale cytryna w połączeniu z kofeiną działa rozluźniająco na naczynia mózgowe. Idealna na poranek pełen energii - powiedziała w opublikowanym filmiku.
- Jeśli pragniecie coś egzotycznego, spróbujcie kawy z kardamonem rodem z Bliskiego Wschodu. Kardamon wspomaga trawienie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a do tego pięknie pachnie. To moja ulubiona kombinacja! - dodała.
Zabrała również głos w sprawie słodzenia kawy.
- Słodzicie kawę? Odrobina cukru może wspomóc działanie mózgu, więc nie bójcie się dodać troszkę słodyczy, ale pamiętajcie - umiar jest kluczem - zaznaczyła w nagraniu.
Pod postem pojawiło się sporo komentarzy.
"Ja nie lubię kawy i nie piję, odstawiłam ponad rok temu. Piłam ją nawykowo bo ktoś proponował - bez sensu - teraz zamiast kawy mówię wodę poproszę. I zawsze jest zdziwienie", "Kawa to musi być kawa. Kardamon i cytryna zdecydowanie zmieniają smak. Tak samo jak i kakao, cynamon itd. Lubię kawę bo jest kawą", "Ja często wybierałam kawkę z cynamonem a od jakiegoś czasu dodaję jeszcze kardamon. Słodzę erytrytolem, ponieważ mam insulinooporność i staram się ten cukier ograniczać", "Kawa z cytryną to nie lada wyzwanie smakowe", "Ja piję z imbirem i cynamonem" - komentowali internauci.