Co może, a czego nie może jeść pupil?

Każdy, kto posiada psa, wie, że podczas spożywania posiłku czworonóg pojawia się pod stołem i patrząc swoimi ogromnymi, oczami dopomina się (mimo pełnej miski karmy) o smakowity kąsek. Wielu psiarzy ulega takim prośbom i rzuca coś do skosztowania dla uspokojenia własnego sumienia. Niestety, nie wszystko, co jest jadalne dla człowieka, może być dobre dla psa. Wiadomo, że wiele produktów, którymi raczymy się na co dzień, takie jak np. czekolada, powodują bardzo silne zatrucia psich organizmów. O tym, co może, a czego nie powinien jeść pupil, przeczytasz poniżej.

Pies nie musi jeść wyłącznie suchą karmę
Pies nie musi jeść wyłącznie suchą karmę123RF/PICSEL

Nie tylko karma

Pies może jeść niektóre "ludzkie" artykuły spożywcze
Pies może jeść niektóre "ludzkie" artykuły spożywcze123RF/PICSEL

Wielu właścicieli psów serwuje swoim pupilom karmę, zarówno suchą, jak i mokrą. Producenci dostosowują swoje wyroby nie tylko do wieku zwierzaków, ale także np. do faktu, czy są wykastrowane. Gotowe posiłki charakteryzują się obecnością zbilansowanej dawki witamin i minerałów niezbędnych dla zdrowia psa. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie przygotowywać zwierzętom posiłek z ogólnodostępnych produktów, jednak trzeba mieć na uwadze, że wiele z nich może psom poważnie zaszkodzić.

Tego się wystrzegaj

Przygotowując posiłek albo dzieląc się obiadem z psem, warto wiedzieć, że niektóre popularne produkty mogą być szkodliwe. Dotyczy to warzyw, takich jak cebula, szczypiorek czy czosnek. Pierwsza z nich zawiera tiosiarczan sodu, który może szybko doprowadzić do anemii. Natomiast czosnek i szczypiorek są bogate w dwusiarczki, które mają działanie przeciwbakteryjne. Oba te składniki czasami są wykorzystywane przez producentów karm, ale w nadmiarze mogą powodować silne zatrucia. Nie wolno przekraczać większej dawki niż 5 g na kilogram masy ciała psa.

Grzyby

Pieczarki, tak jak inne grzyby, są ciężkostrawne
Pieczarki, tak jak inne grzyby, są ciężkostrawne123RF/PICSEL

Choć jesienią zajadamy się dorodnymi grzybami, to nie wolno ich spożywać w dużej ilości. Nawet znane i pozornie bezpieczne gatunki tzw. leśnego mięsa, są bardzo ciężkostrawne i mogą powodować zatrucia, jeśli są łączone z innymi produktami. Podawanie psom grzybów jest niebezpieczne, ponieważ mogą rozregulować cały układ pokarmowy: powodują silne biegunki czy zatwardzenia, ale również negatywnie wpływają na układ nerwowy zwierzęcia.

Owoce

Choć niektóre psy uwielbiają podgryzać owoce, takie jak np. jabłka, nie każdymi powinny się zajadać. Szczególnie niebezpieczne może być dla nich awokado. Dla ludzi stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale szkodliwy dla pupili jest persin, który może powodować u zwierząt obrzęk płuc, a także prowadzić do zapalenia mięśnia sercowego zwierzęcia oraz spowodować zgon. Szkodliwe są również winogrona i rodzynki. Zawierają one substancje, które osadzają się w nerkach i mogą poważnie zaburzyć ich pracę, a dodatkowo uszkodzić wątrobę.

Co pies może jeść?

Na szczęście istnieje szeroka gama produktów z naszego stołu, które są dla naszych milusińskich całkowicie bezpieczne, choć nie oznacza to, że będą jadły je ze smakiem. Szkody nie wyrządzą im owoce takie jak banany, arbuzy, gruszki, jabłka czy truskawki. Warto podawać psu również marchewkę, która nie tylko zawiera niezbędne dla rozwoju psa witaminy. Surowe warzywo jest świetnym gryzakiem, który pomoże utrzymać psie zęby w doskonałej kondycji.

A co z mięsem?

Drób jest cennym mięsem dla psa
Drób jest cennym mięsem dla psa123RF/PICSEL

Układ pokarmowy psów jest przystosowany do szybkiego trawienia mięsa. Jako niezbędne źródło białka, powinno znaleźć się w menu naszych czworonożnych przyjaciół. Dlatego można podawać im drób, wołowinę, wieprzowinę czy ryby. Warunkiem jest to, aby poddawać je wcześniejszej obróbce termicznej. To zminimalizuje ryzyko zatrucia pokarmowego naszych pupili.

Czy dawać psu kości?

Wydaje się, że kości są zdrowym psim przysmakiem. Okazuje się, że nie każda jest dla naszego pupila bezpieczna. Przede wszystkim dlatego, że rozgryzione na mniejsze kawałki mogą utknąć w gardle, a niektóre z nich mogą być na tyle ostre, aby skaleczyć układ pokarmowy w taki sposób, że skończy się śmiercią naszego czworonożnego przyjaciela. Jeśli chcemy dać psu kość, powinna być ona duża, najlepiej cielęca lub wołowa. Pod żadnym pozorem nie powinno się rzucać milusińskiemu kości drobiowych.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas