Co można jeść w Wielki Piątek? Kogo nie dotyczy post?

Co można jeść w Wielki Piątek, a czego kategorycznie się nie powinno? Z jakich produktów wykonać smaczny obiad na ten dzień? W roku 2023 Wielki Piątek obchodzimy 7 kwietnia. Jest to dzień kończący wielki post, w którym należy zrezygnować tylko z niektórych pokarmów.

W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa
W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa123RF/PICSEL

Każdego roku w Wielki Piątek wspominamy śmierć męczeńską Jezusa na krzyżu. Z uwagi na tę pamiątkę, w kościele katolickim obowiązuje tego dnia post ścisły - jakościowy i ilościowy. Co to oznacza?

Czego nie można jeść w Wielki Piątek?

W Wielki Piątek obowiązują następujące zasady dotyczące posiłków:

  • należy powstrzymać się od pokarmów mięsnych i alkoholu
  • warto zrezygnować z jedzenia słodyczy i deserów - Wielki Piątek służy pokucie, a nie przyjemnościom

Dobrze wiedzieć, że ten Wielki Piątek to jedyny taki dzień w roku, kiedy nie można otrzymać dyspensy od obowiązku wstrzymania się od mięsa.

Co można jeść w Wielki Piątek?

W Wielki Piątek wielu katolików wybiera bardzo restrykcyjny post - tylko o chlebie i wodzie
W Wielki Piątek wielu katolików wybiera bardzo restrykcyjny post - tylko o chlebie i wodzieMarek BazakEast News

W Wielki Piątek dozwolone jest jedzenie jaj, nabiału, ryb i reszty produktów, które nie są na liście zakazanych - wybór jest więc całkiem spory. Ważne jednak, aby przestrzegać zasad dotyczących objętości potraw - w Wielki Piątek każdemu przysługują bowiem trzy posiłki - jeden do syta i dwa skromniejsze.

Kto jest zwolniony z postu w Wielki Piątek?

Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wielki Piątek dotyczy wszystkich osób, które ukończyły 14 r.ż. Post ścisły obowiązuje natomiast dorosłych w przedziale wiekowym od 18 do 60 lat. Zwolnione są więc z niego dzieci, osoby niepełnoletnie oraz seniorzy.

Propozycja obiadu na Wielki Piątek - warstwowa zapiekanka ryżowa z brokułami

Zapiekankę można modyfikować wedle upodobań. Zamiast brokułu sprawdzi się również kalafior, a zamiast ryżu - makaron
Zapiekankę można modyfikować wedle upodobań. Zamiast brokułu sprawdzi się również kalafior, a zamiast ryżu - makaron123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 
  2. Brokuł ugotować, rozdzielić na różyczki. 
  3. W naczyniu na oleju lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pora, dodać pokrojone w plastry pieczarki, startą marchewkę i dusić pod przykryciem. 
  4. Po 10-15 minutach dodać mąkę rozmieszaną w mleku, doprawić pieprzem i solą do smaku. 
  5. W natłuszczonym i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym wyłożyć niewielką warstwę ryżu, następnie kilka różyczek brokułów i następnie sos pieczarkowy. 
  6. Powtarzać tę kolejność, dopóki składniki się nie skończą. 
  7. Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C. 
  8. Po wyjęciu posypać jeszcze natką pietruszki.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas