Co można jeść w Wielki Piątek? Kogo nie dotyczy post?
Co można jeść w Wielki Piątek, a czego kategorycznie się nie powinno? Z jakich produktów wykonać smaczny obiad na ten dzień? W roku 2023 Wielki Piątek obchodzimy 7 kwietnia. Jest to dzień kończący wielki post, w którym należy zrezygnować tylko z niektórych pokarmów.
Spis treści:
Każdego roku w Wielki Piątek wspominamy śmierć męczeńską Jezusa na krzyżu. Z uwagi na tę pamiątkę, w kościele katolickim obowiązuje tego dnia post ścisły - jakościowy i ilościowy. Co to oznacza?
Czego nie można jeść w Wielki Piątek?
W Wielki Piątek obowiązują następujące zasady dotyczące posiłków:
- należy powstrzymać się od pokarmów mięsnych i alkoholu
- warto zrezygnować z jedzenia słodyczy i deserów - Wielki Piątek służy pokucie, a nie przyjemnościom
Dobrze wiedzieć, że ten Wielki Piątek to jedyny taki dzień w roku, kiedy nie można otrzymać dyspensy od obowiązku wstrzymania się od mięsa.
Zobacz też: Uwaga na niebezpieczne produkty wielkanocne
Co można jeść w Wielki Piątek?
W Wielki Piątek dozwolone jest jedzenie jaj, nabiału, ryb i reszty produktów, które nie są na liście zakazanych - wybór jest więc całkiem spory. Ważne jednak, aby przestrzegać zasad dotyczących objętości potraw - w Wielki Piątek każdemu przysługują bowiem trzy posiłki - jeden do syta i dwa skromniejsze.
Czytaj również: Czy w Wielki Czwartek obowiązuje post? Oto co można jeść
Kto jest zwolniony z postu w Wielki Piątek?
Wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych w Wielki Piątek dotyczy wszystkich osób, które ukończyły 14 r.ż. Post ścisły obowiązuje natomiast dorosłych w przedziale wiekowym od 18 do 60 lat. Zwolnione są więc z niego dzieci, osoby niepełnoletnie oraz seniorzy.
Propozycja obiadu na Wielki Piątek - warstwowa zapiekanka ryżowa z brokułami
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie.
- Brokuł ugotować, rozdzielić na różyczki.
- W naczyniu na oleju lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pora, dodać pokrojone w plastry pieczarki, startą marchewkę i dusić pod przykryciem.
- Po 10-15 minutach dodać mąkę rozmieszaną w mleku, doprawić pieprzem i solą do smaku.
- W natłuszczonym i obsypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym wyłożyć niewielką warstwę ryżu, następnie kilka różyczek brokułów i następnie sos pieczarkowy.
- Powtarzać tę kolejność, dopóki składniki się nie skończą.
- Wierzch posypać startym żółtym serem i zapiekać ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Po wyjęciu posypać jeszcze natką pietruszki.