Uwaga na niebezpieczne produkty wielkanocne. Polacy kupują je na potęgę

Eksperci ds. żywienia przestrzegają przed kupowaniem gotowych produktów. Są nie tylko gorsze w smaku, ale i bardzo niezdrowe
Eksperci ds. żywienia przestrzegają przed kupowaniem gotowych produktów. Są nie tylko gorsze w smaku, ale i bardzo niezdrowe123RF/PICSEL

Zobacz również:

Gotowe produkty wielkanocne. Na co uważać?

Kupując jajka warto sugerować się ich oznaczeniami i wybierać tylko "zerówki"
Kupując jajka warto sugerować się ich oznaczeniami i wybierać tylko "zerówki" 123RF/PICSEL
Żurek z butelki? Lepiej uważnie przeczytaj skład
Żurek z butelki? Lepiej uważnie przeczytaj skład123RF/PICSEL

Robiąc zakupy czytaj etykiety - nie tylko od święta

Bogaty asortyment cukierni zachęca do kupowania ciast. Niestety zazwyczaj są one źródłem szkodliwych tłuszczy i konserwantów
Bogaty asortyment cukierni zachęca do kupowania ciast. Niestety zazwyczaj są one źródłem szkodliwych tłuszczy i konserwantów123RF/PICSEL
  • Glutaminian monosodowy (E621)
  • Syrop grukozowo-fruktozowy
  • Olej palmowy
  • Konserwanty i barwniki (m.in. dwutlenek siarki E220, beznoesan sodu - E211, kwas fosforowy -E338, karagen - E407, azotany sodu (E250, E251).

Kontroluj ilość soli

Słodycze? Tylko z umiarem
Słodycze? Tylko z umiaremANDRZEJ ZBRANIECKIEast News
Gotując w domu możemy mieć kontrolę nad ilością dodawanej soli, stosować jej niskosodowe zamienniki oraz unikać dodatków do żywności. Nadmiar soli w diecie może prowadzić do nadciśnienia tętniczego.
wyjaśnia ekspertka

Jak zminimalizować ilość szkodliwych produktów na świątecznym stole?

Czy sporadyczne jedzenie przetworzonych produktów może negatywnie odbić się na zdrowiu?

Po wyroby wędliniarskie nie należy sięgać zbyt często. Dowiedziono, że mają one negatywny wpływ na zdrowie
Po wyroby wędliniarskie nie należy sięgać zbyt często. Dowiedziono, że mają one negatywny wpływ na zdrowie123RF/PICSEL
Okazjonalne zjedzenie mocno przetworzonego jedzenia w umiarkowanych ilościach nie powinno nam zaszkodzić. Jednak, gdy ten typ żywności często znajduje się na naszym stole, może to doprowadzić do chorób typu otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroba niedokrwienna serca. Spożywanie dużej ilości żywności wysokoprzetworzonej może być także związane z pogorszeniem stanu zdrowia psychicznego, zwłaszcza z wystąpieniem objawów depresji, lęku i może prowadzić do bezsenności.
tłumaczy dr Agnieszka Chruścikowska.