Cukier pod lupą. Nowe badania obalają mit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czyżby cukier nie był tak niezdrowy, jak do tej pory sądziliśmy? Naukowcy właśnie przedstawili najnowsze wyniki badań
Czyżby cukier nie był tak niezdrowy, jak do tej pory sądziliśmy? Naukowcy właśnie przedstawili najnowsze wyniki badań 123RF/PICSEL

Czy każdy cukier jest wrogiem?

  1. Dodatki cukrowe, takie jak mód czy syropy. 
  2. Słodkie przekąski, w tym ciastka i batony. 
  3. Słodzone napoje, takie jak gazowane lemoniady czy energetyki. 
Od lat słyszymy o tym, że cukier to nasz wróg. Zapominamy jednak o tym, że w przyrodzie występują także cukry, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie
Od lat słyszymy o tym, że cukier to nasz wróg. Zapominamy jednak o tym, że w przyrodzie występują także cukry, które mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie 123RF/PICSEL

Cukier w diecie - mniej nie zawsze znaczy lepiej

Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne. Osoby spożywające bardzo mało cukru mogą być bardziej narażone na inne czynniki ryzyka zdrowotnego

Co dalej z cukrem w naszej diecie?

Jak zdrowo korzystać z cukru?

Onkodietetyczka Justyna Stępniewska o kawie na czczo oraz o nawykach żywieniowychINTERIA.PL