Dieta aspirynowa
Dziecko uczulone na aspirynę nie powinno jeść pokarmów, które zawierają dużo salicylanów. Są to m.in.:
Warzywa i owoce
Ogórki (zwłaszcza konserwowe), rzodkiewka, cykoria, brokuły, bakłażan, szpinak (zwłaszcza świeży), zielone oliwki, papryczka chili, przecier pomidorowy, pomidory z puszki, bób, słodkie ziemniaki, kukurydza, morele i daktyle (suszone i świeże), rodzynki, porzeczki, maliny, śliwki, jeżyny, jagody, truskawki, żurawina, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, ananas, białe winogrona.
Napoje
Przygotowane z koncentratów owocowych, aromatyzowane napoje owocowe, lemoniada, soki owocowe i warzywne, herbata miętowa i czarna.
Inne...
Przyprawy: pieprz (czarny i cayenne), imbir, papryka, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, tymianek, szałwia, anyż, curry, kurkuma, oregano, estragon, cynamon, goździki oraz oliwa z oliwek, olej kukurydziany i kokosowy, musztarda, ocet, pokarmy barwione i aromatyzowane (cukierki, kisiele, galaretki, lizaki), miód.