Domowe przysmaki dla psa

Nie ma nic piękniejszego niż widok radosnego czworonoga u boku człowieka. Psy to nie tylko towarzysze i prawdziwi przyjaciele, ale także wymagające zwierzęta, które wprost domagają się pieszczot. Choć psy uwielbiają leżeć wtulone w kolanach swoich właścicieli, to największą frajdę sprawiają im harce, zabawy i tresura. Pracę zwierzaka trzeba docenić, np. podając mu przysmak domowej roboty!

Psy uwielbiają smaczki
Psy uwielbiają smaczki123RF/PICSEL

Dlaczego warto przygotowywać przysmaki dla psa?

Aby pies był w najlepszej kondycji i nie cierpiał z powodu różnych chorób, niezbędny jest dla niego zdrowy styl życia. Długie spacery, bieganie i zbilansowana dieta to klucz do sukcesu. Wybór karmy jest istotny, ponieważ powinna składać się z naturalnych składników, gdzie dominować będzie mięso oraz jego podroby. Nadmiar dodatków roślinnych w postaci zbóż oraz konserwanty mogą negatywnie odbić się na zdrowiu psa. Poza tym zwierzęta również mogą cierpieć z powodu nietolerancji pewnych produktów oraz są podatne na alergię. W takim przypadku warto zmienić podejście do psich smakołyków i zaserwować mu zdrowy i naturalny zamiennik.

Warzywny chips

Suszona marchewka jest dobrym psim smaczkiem
Suszona marchewka jest dobrym psim smaczkiem123RF/PICSEL

Choć psy, podobnie jak koty, doskonale trawią mięso, to ono nie dostarczy mu wszystkich niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Dlatego warto włączyć do jego menu warzywa i owoce. Niektóre czworonogi przepadają np. za surową marchewką lub jabłkiem, ale można urozmaicić menu przygotowując chipsy. Ich wykonanie jest bardzo proste: wystarczy bataty, jabłka lub marchew pokroić na bardzie cienkie plasterki, rozłożyć równomiernie na blasze z papierem do pieczenia i piec przez 30 minut w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 100 stopni Celsjusza. Warto dodać do nich zioła, takie jak suszona bazylia, pietruszka czy rozmaryn. Pamiętajmy, aby nie używać soli i ostrych przypraw, które są dla czworonogów szkodliwe.

Nie tylko warzywa

Mięso to źródło białka oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na zdrowie psa. Jeśli pies nie przepada za warzywami, można przygotować dla niego wyśmienite mięsne smaczki. Wystarczy wybrać kawałek drobiu, wieprzowiny lub wołowiny pokrojonych na drobne paseczki i wysuszyć. Można też nadziać kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków, a te z kolei zawiesić na ruszcie. Piekarnik trzeba nagrzać do temperatury 70 stopni Celsjusza i suszyć przez dwie/trzy godziny. Jak poznać, że mięsne smaczki są gotowe? Powinny być giętkie i łatwo się przełamywać. Takie kąski mogą być przechowywane w słoiku przez kilka miesięcy. Użycie suszarki do warzyw i grzybów sprawi, że proces przebiegnie o wiele szybciej.

Psy uwielbiają pasztet

Chyba nie ma na świecie psa, który czując zapach pasztetu nie patrzy na nas wielkimi oczyma tylko po to, aby rzucić mu kawałek do skosztowania. Z tego wdzięcznego produktu można w łatwy sposób przygotować ciasteczka, które mogą być nagrodą za wykonanie sztuczki. Wystarczy pół kilograma pasztetowej, dwie szklanki mąki i dwa jajka. Całość należy wymieszać tak, aby powstała masa o jednolitej konsystencji, a następnie rozwałkować ją i pokroić lub wyciąć za pomocą foremek do ciasteczek. Paszteciki wyłożone na blaszce z papierem do pieczenia wystarczy zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Masło orzechowe

Mało kto wie, że niektóre psy uwielbiają masło orzechowe. Przygotowane jest ono z orzechów arachidowych, które są dla czworonogów całkowicie bezpieczne (o ile psi żołądek je toleruje). Masło orzechowe zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają układ krwionośny oraz pokarmowy organizmu. Jednak warto wiedzieć, aby nie było wręczane psom zbyt często, bo może powodować otyłość i nadwagę. Przygotowanie psich przysmaków jest banalne: wystarczy 40 dag masła orzechowego (bez soli), pół szklanki miodu, cztery jajka oraz dwa kubki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość należy połączyć ze sobą i uformować mniejsze kawałki lub wyciąć fantazyjne kształty i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz nowe artykuły w promocyjnych cenach na ding.pl

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas