Domowe sposoby na świąteczne napoje
Nic tak skutecznie nie rozgrzewa w mroźne zimowe wieczory jak filiżanka pysznej herbaty z dodatkiem cytrusów bądź goździków albo szklanka aromatycznego grzańca na bazie wina wzbogaconego nutą korzennych przypraw. Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite, podnoszące temperaturę ciała napoje. Nie tylko doskonale sprawdzą się podczas mrozów i perfekcyjnie wzmocnią odporność organizmu, ale i doskonale urozmaicą świąteczne menu.
Grzane wino
Grzane wino nie tylko świetnie rozgrzewa podczas zimowych wieczorów, ale też pięknie pachnie. Przygotowanie go w domu jest bardzo proste. Najpierw musimy wybrać czerwone wino. Sprawdzi się w zasadzie każde - od tych wytrawnych po słodkie. Wybór powinien iść parze z naszymi upodobaniami.
Jeśli chodzi o dodatki, warto wspomnieć, że nie ma jednego, sprawdzonego przepisu na grzaniec. Możemy wzbogacić jego smak, dodając do niego to, co lubimy i w ilościach, które nam odpowiadają. Najczęściej wybierane są goździki, imbir, cynamon, kardamon, cytryna oraz pomarańcza.
Sposób przyrządzania
Do garnka przelewamy wino, a następnie dodajemy wybrane wcześniej przyprawy. Całość powoli podgrzewamy, aż zacznie delikatnie parować. Do picia grzanego wina najlepiej sprawdzą się gliniane lub żaroodporne kubki. Zyskujemy pewność, że nie pękną pod wpływem wysokiej temperatury.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada świetnie smakuje sama - zalana mlekiem bądź wodą. Możemy jednak sprawić, że będzie doskonalsza w smaku i lepiej wpasuje się w klimat świąt. Początkowo przygotowujemy ją w tradycyjny sposób. Podgrzewamy mleko w rondelku, a gdy będzie gorące, dodajemy mleczną lub gorzką czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Później przelewamy do kubków i wzmacniamy jej smak dodatkami. W zależności od preferencji możemy dosypać przypraw korzennych, wanilii lub cynamonu. Świetnym dodatkiem mogą być pianki. Sprawią, że nasza czekolada będzie nie tylko lepiej smakować, ale również ciekawie wyglądać.
Świeżo wyciskane soki
Zima pachnie mandarynkami, pomarańczami, mango, ananasami, kiwi czy bananami. Jest to zatem świetny okres na przyrządzanie domowych, świeżo wyciskanych soków. Dostarczają one mnóstwo witamin i perfekcyjnie wzmacniają odporność. Jeśli chcemy poczuć smak świąt, warto postawić na sok z mandarynek. Przyozdobiony kawałkiem mięty będzie smakował doskonale.
Świąteczna herbata
W gatunkach herbat można przebierać jak w ulęgałkach. Aby nadać jej świątecznego aromatu, warto postawić na aromatyczne dodatki. Świetnie sprawdzą się owoce takie jak cytryna, pomarańcza czy mandarynka. Możemy je wycisnąć lub dodać kilka kawałków owocu. Zwolennicy słodkich herbat powinni postawić na miód. Ma znacznie więcej walorów odżywczych od cukru. Pamiętajmy jednak, że traci je w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, zatem należy go dodawać do ostudzonej herbaty.