Gigantyczne dynie, monstrualne kabaczki, megamarchwie, czyli rekordy ogrodników z Polski i świata
O tym, że matka natura potrafi zaskakiwać, wiadomo nie od dziś. Na własnej skórze przekonali się o tym ogrodnicy, którzy wyhodowali bijące wszelkie rekordy warzywa. W mediach społecznościowych krążą kadry m.in. dyń, które zaskakują swoimi rozmiarami. Spójrzcie na te zdjęcia.
Bicie wszelkich rekordów fascynuje wiele osób na całym świecie. Księga Rekordów Guinnessa wyróżnia kilka kategorii, a więc rekordzistą można zostać na wielu płaszczyznach. Nie zabrakło tam miejsca m.in. na najdziwniejsze rekordy, jedzenie na czas, a także sportowe oraz grupowe wyzwania.
Ważne miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa zajmują także największe owoce oraz warzywa. Można tam spotkać okazy z różnych zakątków świata.
Na oficjalnej stronie Biura Rekordów, która jest poświęcona zarówno rekordom Polski, jak i Guinnessa można znaleźć wiele informacji dotyczących imponujących rozmiarów warzyw i owoców.
Na przykład w naszym kraju we wsi Władysławów 23 czerwca 2022 roku pobito rekord na najcięższą truskawkę. Wyjątkowy okaz ważył aż 252 g. Poza tym rok wcześniej padł rekord najcięższej brukselki, która urosła w Nowej Dąbrowie. Waga wskazywała 52 g.
Zobacz: Pan Zbigniew wyhodował ponad 4-metrowe krzaki pomidorów. Zdradza, w czym tkwi sekret
Przeszukując internet w celu znalezienia rekordowych warzyw, od razu można trafić na informacje o Piotrze Holewie z Raciborza. Działkowiec ma na swoim koncie wiele gigantycznych okazów. Jak czytamy na oficjalnej stronie Polskiego Związku Działkowców - Okręg Śląski, raciborzanin może pochwalić się wieloma sukcesami.
Między innymi w 2014 roku wyhodował najdłuższą tykwę w Europie, która mierzyła 3,14 m, najcięższą w Polsce cebulę (1,6 kg), czy też największą w naszym kraju kalarepę (10,2 kg). Rok później w ogrodzie Piotra Holewy wyrósł mierzący 67,2 cm ogórek, czy też marchew, której długość wynosiła 53,5 cm.
Na tym nie koniec, bo w 2016 roku działkowiec wyhodował największy w Polsce pasternak, a w 2020 roku drugiego co do wielkości ogórka na świecie. W tym samym czasie rekord pobił również kabaczek raciborzanina. Ważące 54 kg warzywo uplasowało się na drugim miejscu w całej Europie. Do rekordowych warzyw Piotra Holewy zalicza się również dynia trombolina, która osiągnęła wagę 114,9 kg.
Czytaj także: Królowa jesieni wchodzi do kuchni. Nieoczywiste przepisy na smakołyki z dyni
Gigantyczne warzywa to bez wątpienia zaskakujący widok. Trzeba jednak mieć na uwadze, że wyhodowanie ich to nie tylko łut szczęścia, ale także dokładna pielęgnacja i opieka. Jak podają internetowe źródła, aktualny rekord Guinnessa dotyczący największej dyni na świecie pochodzi z 2016 roku. Ustanowiono go w Ludwigsburgu w Niemczech. Właścicielem dyni okazał się Mathias Willemijns z Belgii, a jego okaz ważył aż 1190,49 kg.
Trzeba również podkreślić, że najcięższą dynię w Polsce wyhodował Grzegorz Zołotucha. Rekord padł we Wrocławiu podczas XVI Dolnośląskiego Festiwalu Dyni. Jej waga wynosiła aż 870 kg.
Rekord największej brukwi padł w 2013 roku w miejscowości Malvern w hrabstwie Worcestershire i został ustanowiony przez ważący 54 kg okaz należący do Iana Nealea. Z kolei największą marchew na świecie wyhodował Christopher Qualley z Otsego w stanie Minnesota w USA. Warzywo osiągnęło wagę 10,17 kg.
W Polsce najcięższa brukiew urosła we Władysławowie. Rekord ustanowiono we wrześniu 2019 roku, a właścicielem warzywa jest Przemysław Józef Budzisz. Okaz ważył 10,662 kg. Warto również wspomnieć o gigantycznym kabaczku wyhodowanym przez Tomasza Wodzińskiego. Rekordowe warzywo osiągnęło imponujące rozmiary i ważyło 74,5 kg.
W mediach społecznościowych można znaleźć zdjęcia przedstawiające olbrzymich rozmiarów warzywa. Oczywiście nie wszystkie pobiły istniejące już rekordy, ale wszystkie są imponujące. Niektóre z nich są dziełem przypadku, ale wiele wyhodowanych okazów wymagało sporego nakładu czasu oraz pracy.
***
Zobacz także:
Przerażające odgłosy z polskich lasów. Najlepiej słychać je w nocy
Tych grzybów nigdy nie zbieraj. Grozi za to surowy mandat
Przerażający cud natury. Grzyb, który potrafi zmienić w zombie