Kupiłeś taką mąkę? GIS ostrzega przed jej spożywaniem. "Może wywołać reakcję alergiczną"
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia obecność białka soi w produkcie, na którego etykiecie nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. „Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu” – brzmi zalecenie GIS-u.
GIS ostrzega: Uwaga na białko soi w mące
GIS wydało ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, chodzi o stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ziarna z ciecierzycy.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
Numer partii: 240206/106
Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
GIS wydał zalecenie dla konsumentów
W ostrzeżeniu wydanym przez GIS czytamy, że firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku.
Ponadto osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu - apeluje GIS.