Skażone mięso w polskich sklepach. GIS bije na alarm

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, o wykryciu groźnych bakterii w wyrobie mięsnym sprzedawanym w polskich sklepach. Skażone mięso jest już wycofywane, a GIS ostrzega przed konsekwencjami jego spożycia.

W produkcie mięsnym wykryto groźne bakterie
W produkcie mięsnym wykryto groźne bakterie123RF/PICSEL

GIS wycofuje ze sklepów kolejny produkt. Wykryto w nim bakterie

GIS, czyli Główny Inspektorat Sanitarny, nadzoruje działania mające na celu dobro i zdrowie obywateli. Zadaniem tej instytucji jest minimalizowanie ryzyka zdarzeń mających zły wpływ na zdrowie konsumentów.

Tym razem GIS apeluje o szczególną ostrożność i niespożywanie produktu, w którym wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

O jaki produkt chodzi? Mięso pochodzi z Chorwacji

Produkt, o którym mowa to suszony wyrób z mięsa wieprzowego sprzedawany w plastrach. 

Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:

  • Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
  • Numer partii: 24-00807
  • Data minimalnej trwałości: 03/08/2024
  • Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja

Jak ostrzega GIS:

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą
czytamy na stronie gov.pl.
Na stronie gov.pl udostępniono zdjęcie produktu
Na stronie gov.pl udostępniono zdjęcie produktugov.pl123RF/PICSEL

Listerioza może być bardzo niebezpieczna. W przypadku wystąpienia objawów skontaktuj się z lekarzem

Listerioza jest chorobą zakaźną z grupy zoonoz. Oznacza to, że możemy zarazić się nią od zwierząt hodowlanych oraz dzikich. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, która jest przenoszona do ludzkiego organizmu wraz ze spożywanymi produktami. Choroba atakuje najczęściej osoby z obniżoną odpornością; np. po przeszczepach oraz borykającymi się z chorobami przewlekłymi. Potencjalnie zagrożone są również kobiety w ciąży, noworodki, osoby w podeszłym wieku oraz leczące się onkologicznie.

Objawy chorobowe mogą ujawnić się już kilka godzin po spożyciu zainfekowanego bakterią jedzenia albo dopiero po kilku dniach.

Jak czytamy na stronie gov.pl, choroba będzie objawiać się inaczej u osoby dorosłej, a inaczej u osób starszych lub z obniżoną odpornością. Szczególnie narażone są kobiety w ciąży - u nich po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

U osób starszych lub z obniżoną odpornością może dojść do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Z kolei zdrowi dorośli najczęściej nie wykazują żadnych objawów zakażenia.

Zatem jeśli po spożyciu produktu pojawią się u nas jakiekolwiek objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. 

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas