GIS wydał ostrzeżenie dotyczące chipsów. Wysoki poziom szkodliwej substancji

Główny Inspektorat Sanitarny właśnie wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Dotyczy ono partii chipsów warzywnych dostępnych w sklepach Rossmann. Produktu nie należy spożywać ze względu na stwierdzoną zawartość szkodliwej dla zdrowia substancji.

GIS powiadomił o wykryciu wysokiego poziomu akryloamidu w partii chipsów warzywnych
GIS powiadomił o wykryciu wysokiego poziomu akryloamidu w partii chipsów warzywnych123RF/PICSEL

GIS ostrzega przed partią chipsów warzywnych

Tym razem GIS powiadomił o wykryciu wysokiego poziomu akryloamidu w chipsach warzywnych. Podano szczegółowe informacje i podkreślono, by nie spożywać wymienionej niżej partii produktu:

  • Produkt: enerBio Chipsy warzywne 75 g, z trzech rodzajów warzyw, produkt odpowiedni dla vegan 
  • Numer partii: E 108 086387 
  • Data minimalnej trwałości: 18.11.2023 
  • Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH, Niemcy 
  • Dystrybutor: Rossmann SDP sp. z o.o., św. Teresy 109, 91-222 Łódź

Jakie podjęto działania?

GIS podaje, że produkty pochodzące z wyżej wymienionej partii mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Przekazano, że firma Rossmann SDP Sp. z o.o. zdecydowała o wycofaniu ich ze sprzedaży. Proces ten jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotem. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające.

Akryloamid to substancja chemiczna, która powstaje w żywności w warunkach podwyższonej temperatury. Wówczas dochodzi do reakcji chemicznej między cukrami prostymi a aminokwasami asparaginy. Występuje powszechnie, dlatego też wszelkie produkty spożywcze są regularnie kontrolowane i jest sprawdzany poziom zawartości tej substancji. Badania wykazują szkodliwy wpływ akryloamidu na zdrowie.

***

„Fajka pokoju”: Dieta bezglutenowa. Kiedy może zaszkodzić?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas