GIS wydał ostrzeżenie dotyczące chipsów. Wysoki poziom szkodliwej substancji
Oprac.: Dagmara Kotyra
Główny Inspektorat Sanitarny właśnie wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Dotyczy ono partii chipsów warzywnych dostępnych w sklepach Rossmann. Produktu nie należy spożywać ze względu na stwierdzoną zawartość szkodliwej dla zdrowia substancji.
GIS ostrzega przed partią chipsów warzywnych
Tym razem GIS powiadomił o wykryciu wysokiego poziomu akryloamidu w chipsach warzywnych. Podano szczegółowe informacje i podkreślono, by nie spożywać wymienionej niżej partii produktu:
- Produkt: enerBio Chipsy warzywne 75 g, z trzech rodzajów warzyw, produkt odpowiedni dla vegan
- Numer partii: E 108 086387
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023
- Wyprodukowano dla: Dirk Rossmann GmbH, Niemcy
- Dystrybutor: Rossmann SDP sp. z o.o., św. Teresy 109, 91-222 Łódź
Jakie podjęto działania?
GIS podaje, że produkty pochodzące z wyżej wymienionej partii mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Przekazano, że firma Rossmann SDP Sp. z o.o. zdecydowała o wycofaniu ich ze sprzedaży. Proces ten jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z podmiotem. Obecnie trwa postępowanie wyjaśniające.
Zobacz także: Ekspertka ostrzega przed produktem nafaszerowanym chemią. Sprzedają go w szkolnym sklepiku
Akryloamid to substancja chemiczna, która powstaje w żywności w warunkach podwyższonej temperatury. Wówczas dochodzi do reakcji chemicznej między cukrami prostymi a aminokwasami asparaginy. Występuje powszechnie, dlatego też wszelkie produkty spożywcze są regularnie kontrolowane i jest sprawdzany poziom zawartości tej substancji. Badania wykazują szkodliwy wpływ akryloamidu na zdrowie.
***