Nigdy nie kupuj takiej jagodzianki. "Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych!"

Katarzyna Bosacka radzi, na co zwracać uwagę kupując jagodzianki
Katarzyna Bosacka radzi, na co zwracać uwagę kupując jagodziankiKarolina Adamska/East News/ INTERIA.PLEast News

Katarzyna Bosacka uczy i radzi, jak wybierać produkty najlepszej jakości

Jakie powinno być nadzienie jagodzianki?

Mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek, bo tracą świeżość, smak i aromat.
Kupując jagodzianki, zwracaj uwagę na kolor nadzienia. Dojrzałe jagody mają intensywniejszy odcień fioletowo-niebieski. Unikaj jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo na pewno mają w sobie barwnik i pulpę z innych owoców
czytamy w poście.
Sprawdzając jakość nadzienia jagodzianki, zwróćmy uwagę na jego kolor i konsystencję
Sprawdzając jakość nadzienia jagodzianki, zwróćmy uwagę na jego kolor i konsystencję 123RF/PICSEL

Częściowo pusta jagodzianka. Czy to oznaka złej jakości? 

Wnętrze drożdżówki zależy od wilgotności jagód, które zostały do niej użyte — im bardziej mokre owoce, tym mocniej wsiąkają w ciasto i w środku tworzy się przestrzeń
napisała Katarzyna Bosacka.

Zawsze pytajmy o skład jagodzianek. Oto, czego powinniśmy unikać 

Pytaj o skład i wybieraj te na maśle, a nie margarynie czy tłuszczu palmowym.
  • masa jajowa,
  • utwardzone roślinne konserwanty,
  • barwniki,
  • sztuczne aromaty.
Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych!
napisała w poście.