Grzybobranie pod koniec listopada? Spod śniegu wyłoniły się rydze, kanie oraz kurki

Szczytowy sezon grzybowy w Polsce dobiegł końca. Wystąpienie pierwszych przymrozków nie oznacza jednak, że w lasach nie znajdziemy już żadnych grzybów. Jak donoszą internauci, w okolicach Pomiłowa (gmina Sławno, woj. zachodniopomorskie) wciąż można zbierać rydze, kanie i kurki. Grzyby te mimo pierwszych oznak zimy przetrwały mrozy i wyrosły w nietypowych okolicznościach.

Niektóre grzyby przetrwały pierwsze przymrozki i wciąż można je znaleźć w lasach
Niektóre grzyby przetrwały pierwsze przymrozki i wciąż można je znaleźć w lasachPiotr Kamionka/REPORTEREast News

Grzybobranie w listopadzie. W lasach znaleziono rydze, kanie i kurki

Obecność popularnych jesiennych grzybów w lasach pod koniec listopada to efekt niespodziewanej zmiany pogody. Po okresie chłodów, kiedy temperatury spadały do -3 st. C., nastąpiło ocieplenie, a termometry w regionie Pomiłowa wskazywały nawet 15 st. C. Topniejący śnieg nawodnił ziemię, a ciepłe powietrze stworzyło warunki przypominające jesienną aurę.

Rydze, znane ze swojej odporności, przetrwały krótkotrwałe mrozy, a wilgotne środowisko sprzyjało ich dalszemu rozwojowi. Jednak jak informuje Tadeusz Lewandowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Sławno, pojawienie się kani czy kurek w tym czasie jest wyjątkowym przypadkiem.

"Rydze mogły przetrzymać ostatnie mrozy. Kanie mają słabą odporność na zimno i znalezienie takiego grzyba pod koniec listopada to bardzo duże zaskoczenie. Kurki? Czasami się trafiają w listopadzie, ale generalnie powinno już być po sezonie grzybowym" — zauważył ekspert w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim".

Jak rozpoznać rydza i na co uważać w czasie późnych zbiorów?

Mleczaj rydz, nazywany inaczej rydzem smacznym lub prawdziwym, to grzyb jadalny, będący jednocześnie jednym z najbardziej pożądanych wśród grzybiarzy. Ceni się go głównie za wyjątkowy smak i kuszący zapach.

Rydz wyróżnia się w lesie pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym kapeluszem o średnicy od 4 do 10 cm. Początkowo jest on płaski, wypukły, zaś z czasem staje się wklęśnięty, lejkowaty. Jego cechą charakterystyczną są ciemniejsze pręgi. Brzeg kapelusza jest podwinięty, zaś u starszych okazów dodatkowo falisty. Blaszki rydza mają najczęściej ciemnopomarańczową barwę. Cechą rozpoznawczą tego grzyba jest fakt, iż po rozkrojeniu wydziela pomarańczowy sok.

Jednak nawet doświadczonym zbieraczom zaleca się ostrożność, ponieważ mleczaje, do których należy rydz, mają także niejadalnych kuzynów. Jednym z potencjalnych zagrożeń jest mleczaj wełnianka - niejadalny grzyb, który w warunkach słabego oświetlenia może być łatwo pomylony z rydzem. Dlatego osoby, które nie są pewne swojej wiedzy, powinny unikać zbierania grzybów o niejasnym pochodzeniu lub skonsultować się z bardziej doświadczonymi grzybiarzami.

Kanie, choć smaczne, są kolejnym przykładem grzyba, który może sprawiać trudności w identyfikacji. Podobnie jak w przypadku rydzów, należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ istnieją niejadalne gatunki, które mogą wyglądać podobnie.

Rydz charakteryzuje się pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym kapeluszem
Rydz charakteryzuje się pomarańczowym, łososiowym lub czerwonawym kapeluszemPiotr Placzkowski123RF/PICSEL

Anomalie pogodowe i zmiany klimatyczne wydłużą jesienny okres zbierania grzybów?

Niezwykłe pojawienie się grzybów pod koniec listopada to fascynujące zjawisko, które dowodzi, że zmiany klimatyczne wpływają na cykl życia roślin i grzybów. Coraz częstsze anomalie pogodowe - nagłe ocieplenia po przymrozkach czy przedłużone ciepłe okresy w zimie - mogą prowadzić do przesunięć w sezonowości, a nawet przedłużenia okresu zbiorów grzybów.

Dla grzybiarzy takie zjawiska to dodatkowa szansa na cieszenie się zbiorami poza tradycyjnym sezonem. Niestety zmiany te mogą mieć także negatywne konsekwencje, takie jak naruszenie równowagi ekosystemów.

Odliczanie do świąt czas zacząć© 2024 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas