Indyk na Święto Dziękczynienia

Mieszkańcy USA obchodzą w czwartek, 28 listopada Święto Dziękczynienia (Thanksgiving).

Pieczony indyk to podstawowe danie podczas kolacji w Święto Dziękczynienia
Pieczony indyk to podstawowe danie podczas kolacji w Święto Dziękczynienia

Tradycja tego posiłku spożywanego w każdy ostatni czwartek listopada wywodzi się z wieczerzy, jaką pielgrzymi, pierwsi imigranci w Nowym Świecie, zjedli w 1621 roku z Indianami z plemienia Wampanoag, dziękując Bogu za udane plony. Uczestniczyło w niej około 50 angielskich osadników i niecała setka tubylców.

Thanksgiving jednoczy imigrantów wszystkich kultur. Przeciętny Amerykanin zje w czwartek świąteczną kolację w towarzystwie 13 osób. Zwyczajem jest zapraszanie na nią także świeżo przybyłych imigrantów.

Z sondażu Scripps Howard News wynika, że 54 procent Amerykanów co najmniej raz spożyło wieczerzę na Thanksgiving wraz z obcymi osobami, a 65 procent - w towarzystwie osób innych ras lub religii.

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas