Jak farbować jajka domowymi sposobami?

Malowanie jajek jest jedną z najważniejszych wielkanocnych tradycji. To także świetna okazja do twórczego spędzenia czasu z dzieckiem. Technik ozdabiania pisanek jest mnóstwo, warto jednak zacząć od najprostszych, a jednocześnie dostarczających mnóstwa frajdy. Zalicza się do nich barwienie jajek za pomocą naturalnych środków, takich jak kapusta, szpinak czy cebula. Dzięki temu unikniesz korzystania ze sztucznych i niezdrowych produktów ze sklepu. Sprawdź, jak łatwo farbować jajka domowymi sposobami.

Jak barwić jajka naturalnymi środkami?
Jak barwić jajka naturalnymi środkami? ©123RF/PICSEL
Naturalne barwniki do pisanekInteria DIY

Farbowanie jajek na niebiesko

Farbowanie na niebiesko
©123RF/PICSEL

Aby zabarwić jajka na niebiesko, potrzebujemy octu, kilku liści czerwonej kapusty i łyżki soli. Kawałki liści kapusty należy ułożyć na dnie garnka, następnie położyć na nich jajka, które chcemy zafarbować, i jeszcze jedną warstwę liści. Całość zalewamy wodą i dodajemy sól (dzięki temu jajka nie popękają). Wodę gotujemy przez 7 minut, pod koniec dolewamy pół łyżki octu. Po wystudzeniu jajka wyjmujemy i delikatnie suszymy papierowym ręcznikiem (uważając, by nie zetrzeć barwnika). Gdy wyschną, uzyskamy intensywnie niebieski kolor.

Farbowanie jajek na pomarańczowo lub czerwono

Barwienie na pomarańczowo
©123RF/PICSEL

Do farbowania jajek na pomarańczowo lub czerwono potrzebne będą jedynie łupiny z cebuli i odrobina soli. Łupiny wkładamy do garnka, tak aby otoczyły one jajka, które chcemy zabarwić. Całość zalewamy wodą i dodajemy pół łyżki soli. Jajka gotujemy na wolnym ogniu – po 10 minutach uzyskamy kolor pomarańczowy. Jeśli na takim nam zależy, jajka należy delikatnie wyjąć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli chcemy uzyskać intensywny czerwony lub bordowy kolor, wodę gotujemy 15 minut, a następnie pozostawiamy w niej jajka na całą noc.

Farbowanie jajek na zielono

Naturalnie barwione jaja
©123RF/PICSEL

Naturalnym zielonym barwnikiem są liście laurowe, szpinak lub natka pietruszki. Należy je dokładnie rozdrobnić, włożyć do garnka i zalać wodą (taką ilością, by później przykryła jajka). Po kilku godzinach w wodzie możemy umieścić jajka i gotować je przez 10 minut. Po tym czasie należy je delikatnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Uzyskamy intensywnie zielony kolor.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas