Jak farbować jajka domowymi sposobami?
Malowanie jajek jest jedną z najważniejszych wielkanocnych tradycji. To także świetna okazja do twórczego spędzenia czasu z dzieckiem. Technik ozdabiania pisanek jest mnóstwo, warto jednak zacząć od najprostszych, a jednocześnie dostarczających mnóstwa frajdy. Zalicza się do nich barwienie jajek za pomocą naturalnych środków, takich jak kapusta, szpinak czy cebula. Dzięki temu unikniesz korzystania ze sztucznych i niezdrowych produktów ze sklepu. Sprawdź, jak łatwo farbować jajka domowymi sposobami.
Farbowanie jajek na niebiesko
Aby zabarwić jajka na niebiesko, potrzebujemy octu, kilku liści czerwonej kapusty i łyżki soli. Kawałki liści kapusty należy ułożyć na dnie garnka, następnie położyć na nich jajka, które chcemy zafarbować, i jeszcze jedną warstwę liści. Całość zalewamy wodą i dodajemy sól (dzięki temu jajka nie popękają). Wodę gotujemy przez 7 minut, pod koniec dolewamy pół łyżki octu. Po wystudzeniu jajka wyjmujemy i delikatnie suszymy papierowym ręcznikiem (uważając, by nie zetrzeć barwnika). Gdy wyschną, uzyskamy intensywnie niebieski kolor.
Farbowanie jajek na pomarańczowo lub czerwono
Do farbowania jajek na pomarańczowo lub czerwono potrzebne będą jedynie łupiny z cebuli i odrobina soli. Łupiny wkładamy do garnka, tak aby otoczyły one jajka, które chcemy zabarwić. Całość zalewamy wodą i dodajemy pół łyżki soli. Jajka gotujemy na wolnym ogniu – po 10 minutach uzyskamy kolor pomarańczowy. Jeśli na takim nam zależy, jajka należy delikatnie wyjąć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Jeśli chcemy uzyskać intensywny czerwony lub bordowy kolor, wodę gotujemy 15 minut, a następnie pozostawiamy w niej jajka na całą noc.
Farbowanie jajek na zielono
Naturalnym zielonym barwnikiem są liście laurowe, szpinak lub natka pietruszki. Należy je dokładnie rozdrobnić, włożyć do garnka i zalać wodą (taką ilością, by później przykryła jajka). Po kilku godzinach w wodzie możemy umieścić jajka i gotować je przez 10 minut. Po tym czasie należy je delikatnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku. Uzyskamy intensywnie zielony kolor.