Jak grillować zgodnie z prawem?

Grillowanie na świeżym powietrzu to jeden z najpopularniejszych sposobów na wspólne spożywanie posiłków wiosną i latem. Niestety często jest to kłopotliwe – zwłaszcza jeśli nie posiadamy własnego ogródka czy działki. Jednak nawet na prywatnym terenie trzeba przestrzegać kilku zasad, by nie przeszkadzać sąsiadom i nie narazić się na interwencję policji czy straży miejskiej. Warto też znać obowiązujące zasady w czasie pandemii koronawirusa – czy na grilla w ogrodzie można zaprosić rodzinę i znajomych? Czy dozwolone jest rozpalanie grilla na balkonie, w parku czy innej przestrzeni publicznej? Dowiedz się, jak grillować bezpiecznie i zgodnie z prawem.

Jak grillować zgodnie z prawem?
Jak grillować zgodnie z prawem? ©123RF/PICSEL

Grillowanie na balkonie

Grill na balkonie
©123RF/PICSEL

Grillowanie na balkonie to często jedyna możliwość, gdy nie posiadamy własnej działki czy ogrodu. Niestety jest to częsta przyczyna nieporozumień między sąsiadami. Dym i zapach smażonej żywności może przeszkadzać wielu osobom. Prawnie nie jest to zakazane, jedyny przepis dotyczy tylko rozpalania ognia w pobliżu budynków mieszkalnych. Teoretycznie więc korzystanie z grilla elektrycznego jest dopuszczalne na balkonie. Zanim go jednak użyjemy, powinniśmy zapoznać się z regulaminem naszej wspólnoty czy spółdzielni mieszkaniowej. Może się okazać, że w bloku, w którym mieszkamy, jakiekolwiek grillowanie na balkonie jest zakazane. A wtedy grozi nam mandat nawet w wysokości 500 zł.

Grillowanie w parku i na terenach zielonych

Grill w parku?
©123RF/PICSEL

Znacznie lepszym pomysłem może być więc grillowanie w parku. Tu jednak obowiązują podobne przepisy przeciwpożarowe, czyli zakaz rozpalania ognia w pobliżu zabudowań. Każdy park posiada też własny regulamin, który określa, czy grillowanie jest dozwolone czy też zakazane. W pierwszym przypadku należy też zwracać uwagę, by nie przeszkadzać innym – przede wszystkim nie zadymiać całej okolicy. Warto wiedzieć, że coraz więcej parków posiada specjalne strefy i infrastrukturę do rozpalania grilla i ogniska.

W obecnej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa wiele osób szuka ustronnych miejsc. Dużą popularnością cieszą się lasy i polany. Jednak w tych miejscach pod żadnym pozorem nie wolno rozpalać ogniska ani grilla – zwłaszcza w obecnej sytuacji – suszy i zagrożenia pożarowego.

Grillowanie na własnej działce

Uważaj na dym
©123RF/PICSEL

Grillowanie na własnej działce jest najmniej problematyczne – jesteśmy u siebie i znacznie więcej nam wolno. Musimy jednak pamiętać, by nie przeszkadzać sąsiadom. Grilla nie powinno się ustawiać w pobliżu ogrodzenia czy granicy z działką sąsiada. Starajmy się umieścić go w zacisznym i oddalonym od innych osób miejscu, tak by dym i zapachy nie przedostawały się bezpośrednio do okien sąsiadów ani nie przeszkadzały im w spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Warto też wiedzieć, że nawet na własnym podwórku nie możemy rozpalić ogniska, jeśli w odległości 100 m znajdują się inne zabudowania.

Grillowanie w czasie pandemii koronawirusa

Grillowanie w czasie pandemii koronawirusa jest dużym wyzwaniem. Trzeba pamiętać, że wciąż zakazane jest gromadzenie się osób, które nie mieszkają ze sobą na co dzień. Tak więc nawet na własnej działce nie możemy zorganizować grilla dla dalszej rodziny czy znajomych. Mogą w nim wziąć udział jedynie najbliższe osoby, z którymi funkcjonujemy w gospodarstwie domowym (takie same zasady obowiązują w przypadku grillowania w parkach czy na terenie wspólnoty mieszkaniowej). Pamiętajmy, że grozi nam nie tylko grzywna (nawet kilka tysięcy złotych), ale rozprzestrzenianie wirusa i ściąganie niebezpieczeństwa zarówno na siebie, jak i naszych bliskich.

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas