Jak nie umrzeć przedwcześnie, Michael Greger

Choroba wieńcowa, rak płuc, astma, udar mózgu, nowotwory jelita grubego i trzustki – to najczęstsze powody śmierci. Co roku w samych Stanach Zjednoczonych umiera na nie ponad milion osób. Prawdopodobieństwo, że te choroby dotkną także nas, jest bardzo duże. Doktor Michael Greger jako pierwszy pokazuje jak zminimalizować lub wręcz wyeliminować ryzyko. Nieprzypadkowo więc „Jak nie umrzeć przedwcześnie” trafiło na listę bestsellerów „New York Timesa” i tylko w ciągu dwóch pierwszych miesięcy sprzedało się w 150 tysiącach egzemplarzy.

"Jak nie umrzeć przedwcześnie"
"Jak nie umrzeć przedwcześnie"materiały prasowe

- Nie ma czegoś takiego jak śmierć ze starości - tak Doktor Greger rozpoczyna książkę, w której na ponad 400 stronach udowadnia słuszność swojej tezy. Autor obnaża mechanizm funkcjonowania współczesnego przemysłu medycznego, którego głównym celem jest sprzedaż jak największej ilości leków, zabiegów czy płatnych procedur, nie zaś budowanie wolnego od chorób społeczeństwa.

- System ten nagradza ilość, a nie jakość - twierdzi Greger, tłumacząc dlaczego lekarze wybierają leczenie produktami koncernów farmakologicznych, nie zaś odpowiednią dietą i zdrowym trybem życia.

Autor analizuje w sumie piętnaście najgroźniejszych dla współczesnego człowieka grup chorób. Wszystkie z nich rozkłada na czynniki pierwsze. Opierając się na tysiącach wyników badań, a także swoim wieloletnim doświadczeniu dla każdego przykładu przygotowuje listę czynników sprzyjających zachorowaniu. Dopiero wtedy jest w stanie w naukowy, ale też zrozumiały dla odbiorcy sposób podać konkretne rozwiązania. Tworzy dwa proste narzędzia, dzięki którym możemy skutecznie przedłużyć swoje życie za pomocą codziennych działań głównie opartych o sposób odżywiania. Tym właśnie "Jak nie umrzeć przedwcześnie" różni się od wszystkich poprzednich pozycji. Do tej pory autorzy książek ograniczali się do opowiadania o ogólnych tematach (np. jak żyć zdrowo), indywidualnych wyzwaniach (np. jak schudnąć) lub proponowania konkretnych diet.

"Jak nie umrzeć przedwcześnie" to bezcenne kompendium wiedzy dla każdego, kto myśli o swoim zdrowiu. Ale także dla wszystkich innych - choćby tych, którzy niepokoją się, że odziedziczyli choroby po przodkach, albo tych, którzy po prostu chcą, by ich sposób odżywiania się sprzyjał dobremu samopoczuciu i długowieczności. Model doktora Gregera pozwala szybko wybrać najzdrowszą opcję oraz listę, która pomoże wybrać składniki uznane za najistotniejsze w optymalnej diecie. Osobom, u których już zdiagnozowano jedną z opisanych chorób, zawarte w książce informacje mogą uratować życie. Doktor Greger podaje przykłady, gdy szybkie działanie zupełnie wyeliminowało ryzyko śmierci.

Atutem "Jak nie umrzeć przedwcześnie" są merytoryczne uzasadnienia i zazwyczaj łatwe do wdrożenia rady oraz doświadczenie autora. Jest to unikalny poradnik zawierający rzetelną ekspercką wiedzę podaną w formie przystępnej i wciągającej opowieści. Poza listą bestsellerów "New York Timesa", "Jak nie umrzeć przedwcześnie" trafiło także na listę bestsellerów Amazona, a prawa do książki kupili wydawcy z ponad 20 państw.

Doktor Michael Greger - lekarz, ekspert ds. żywienia, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa żywności, założyciel oraz członek American College of Lifestyle Medicine, autor popularnego i poczytnego bloga NutritionFacts.org. Jest absolwentem Cornell University School of Agriculture oraz Tufts University School of Medicine. Aktualnie dr Greger jest Dyrektorem ds. Zdrowia Publicznego w The Humane Society of the United States.

- "Jak nie umrzeć przedwcześnie" to rewolucyjne kompendium wiedzy dla każdego, kto myśli o swoim zdrowiu - Prof. dr hab. n. med. Andrzej Wysokiński

- Książkę polecam wszystkim osobom, które chcą żyć długo i zdrowo. Polecam ją też chorym. Zdrowa dieta to podstawa skutecznego leczenia większości chorób! - Prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski

- Kiedyś usłyszałam od mojego pacjenta: "gdybym znał zasady zdrowego odżywiania dużo wcześniej, nigdy bym do pani nie trafił". Czytając tę książkę, możesz być zaskoczony badaniami, powątpiewać w niektóre ich wnioski, ale jedno wiedz na pewno: po jej lekturze inaczej spojrzysz na swój codzienny talerz, świadomie, zdrowo i smacznie wypełnisz jego zawartość, robiąc tym samym dużo dobrego dla siebie i swojego zdrowia - Dr n. med. Aleksandra Śliwińska

- Choć nie jestem zwolenniczką całkowitej eliminacji z diety białka zwierzęcego, polecam książkę, która nie tylko uświadamia żywieniowe i zdrowotne problemy, ale wskazuje produkty, które spożywane w codziennych posiłkach stanowią zdrową terapię leczniczą i zapobiegawczą dla ciała i umysłu - Dietetyk, spec. ds żywienia Agnieszka Łyko

Wydawnictwo Czarna Owca

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas