Jak przyrządzić schab w sosie mandarynkowym
Przygotowanie schabu w sosie mandarynkowym nie jest skomplikowaną sprawą. By zatrzymać smak i by schab nie "wysechł" obsmażam go na patelni z każdej ze stron, a potem piekę w piekarniku z odrobina przypraw. Podaję z pieczonymi ziemniakami i dekoruję gałązką oregano. Wygląda pięknie i smakuje niesamowicie. Schab komponuje się wyśmienicie ze słodkim sokiem z mandarynek.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1kg schabu
* ½ szklanki mąki
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* szklanka bulionu
* 750ml soku mandarynkowego
* 2 łyżki skórki z mandarynki
* ¼ szklanki wody
* łyżka mąki kukurydzianej
* ¼ szklanki brandy
* 4 duże ziemniaki
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Przypraw schab solą, pieprzem i mąką, usuń nadmiar przypraw. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj skrojoną w paseczki cebulę i czosnek. Obsmaż mięso z każdej strony.
Gdy strony zbrązowieją, zdejmij z ognia i przełóż schab do naczynia żaroodpornego, z całym wysmażonym tłuszczem. Wlej bulion i piecz 40 minut, dopóki schab będzie miękki, a cały bulion wyparuje. Odczekaj 10 min po upieczeniu nim pokroisz schab w plastry. Zapobiegnie to wyschnięciu schabu. Cebulę i czosnek pozostały po pieczeniu możesz wyrzucić.
By przygotować sos, zagotuj sok mandarynkowy ze skórką i brandy. Dodaj mąkę kukurydzianą rozprowadzoną w wodzie. Dopraw solą i pieprzem, pozwól zagotować się na wolnym ogniu, dopóki sos nie zredukuje się do połowy.
Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i piecz w naczyniu z masłem. Piecz dopóki będą miękkie i delikatnie brązowe.