Jak suszyć pomarańcze? Zrób piękne ozdoby na choinkę i do stroika

Suszone pomarańcze to kapitalny sposób na samodzielnie zrobienie dekoracji na Boże Narodzenie. Bez trudu powiesisz je na choince lub wkomponujesz w kolorowy stroik, którego widok każdego wprawi w świąteczny nastrój. Po co wydawać krocie na drogie bombki i inne ozdoby, skoro można przygotować je własnoręcznie? Sprawdź, jak suszyć pomarańcze i zamień tę czynność w zabawę dla całej rodziny.

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku, a jak na kaloryferze?
Jak suszyć pomarańcze w piekarniku, a jak na kaloryferze?123RF/PICSEL

Naturalne ozdoby świąteczne: Zrób to sam!

Suszenie pomarańczy na choinkę to świetny patent dla osób, którym zależy na otaczaniu się naturalnymi dekoracjami. Po co zaopatrywać się w kolejne gadżety wykonywane z tworzyw sztucznych? To nie tylko nieekologiczne, ale też kosztowne. Co więcej, samodzielne robienie ozdób pozwoli uzyskać dokładnie taki rezultat, na jakim nam zależy.

Choć skupiamy się na suszeniu pomarańczy, tych samych metod można użyć do przygotowania cytryn, limonek i grejpfrutów. Łączmy je w swoich stroikach, by uzyskać jeszcze lepsze efekty wizualne. Różne rozmiary i kolory sprawiają, że dekoracje będą wyglądać ciekawiej.

Jak przygotować pomarańcze do suszenia?

Nie będziemy wykorzystywać ich w celach spożywczych, ale cytrusy i tak warto umyć. Na ich skórce znajduje się duża ilość chemicznych środków, dzięki którym są w stanie przetrwać transport z dalekich krajów w stanie nienaruszonym. Substancje te przenoszą się na nasze dłonie, a jeśli nie umyjemy ich od razu, mogą dostać się także do układu pokarmowego, co jest już bardzo szkodliwe.

Owoców nie obieramy ze skórki. Dzięki niej suszone pomarańcze będą trwalsze. Z tego względu należy wybierać egzemplarze dojrzałe, ale nadal dość twarde i z grubą skórką. Kroimy je na plastry o grubości około 5-8 mm. Zbyt cienkie mogłyby się spalić podczas suszenia. Z kolei suszenie grubszych potrwałoby bardzo długo.

Jak suszyć pomarańcze w piekarniku?

To najlepszy sposób suszenia cytrusów, biorąc pod uwagę wygodę, czas trwania całego procesu i efekty. Owoce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 100°C. To maksimum, ponieważ w wyższej temperaturze plastry pomarańczy mogłyby przypalić się bardzo szybko.

Dla lepszej wentylacji pozostawmy uchylone drzwiczki. Suszenie owoców można przeprowadzić również z wykorzystaniem termoobiegu. Wtedy ustawiamy piec na nie więcej niż 80°C. W zależności od wybranego przez nas sposobu i temperatury, przygotowanie niebanalnych ozdób potrwa od 3 do 5 godzin. Co pół godziny należy je odwracać, by wysuszyły się równomiernie.

Zaglądaj co jakiś czas do piekarnika, by sprawdzić stan pomarańczy
Zaglądaj co jakiś czas do piekarnika, by sprawdzić stan pomarańczy

Jak suszyć pomarańcze na kaloryferze?

Niewątpliwym atutem tego rozwiązania jest fakt, że nie musimy uruchamiać żadnego kuchennego sprzętu. Zimą i tak włączamy kaloryfery, więc upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, bez zużywania dodatkowej energii. Co więcej, dom wypełni się cudownym aromatem cytrusów. Trzeba jednak przyznać, że suszenie pomarańczy na grzejniku potrwa kilka dni, więc stanowi rozwiązanie dla cierpliwych.

Plasterki owoców rozkładamy na papierowych tackach lub pergaminie do pieczenia i umieszczamy na kaloryferze. Przekładajmy je na drugą stronę co 12 godzin. Podobnie jak w przypadku poprzedniej metody owoce będą wysuszone równomiernie z każdej strony, a ich brzegi nie będą się zawijać.

Co dalej?

Przy pomocy igły przewlekamy nitkę lub wstążkę i już możemy wieszać suszone pomarańcze na choince. Cytrusy świetnie wyglądają w formie girland, które umieścić można przy oknie lub żyrandolu. By prezentowały się jeszcze ciekawiej, możemy dokleić do nich małe fragmenty laski cynamonu, gwiazdki anyżu lub niewielkie kokardki. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas