Jak zrobić babeczki z lukrową pajęczyną na Halloween?
Halloween coraz bliżej. Jeśli zastanawiasz się jakie słodkości zaserwować gościom mamy dla ciebie małą podpowiedź. Dzieci i dorośli będą zachwyceni babeczkami z pajęczą siecią.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka kakao w proszku
2 łyżeczki sody
1 ½ lyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
3 duże jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju roślinnego
1 szklanka ciepłej wody
gotowy biały lukier
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj 28 brązowych papilotek do muffinek. Połącz mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Wymieszaj dokładnie. W drugiej misce wymieszaj jaja, mleko, olej i ciepłą wodę. Zmiksuj na gładką masę, dodaj suche składniki i miksuj, aż ciasto będzie jednolite. Podziel ciasto równomiernie na 28 papilotek. Piecz około 20 minut, aż wykałaczka wbita w środek będzie sucha. Wyjmij z piekarnika i poczekaj, aż całkowicie ostygną. W tym czasie przygotuj krem czekoladowy
Krem czekoladowy
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 kostka masła
1 ½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Rozpuść czekoladę. Masło ubij na puszystą masę, dodaj cukier i miksuj przez około 2 minuty, następnie dodaj przestudzoną czekoladę i mleko. Zmiksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
Dekoruj babeczki kremem czekoladowym. Z gotowego lukru na każdej babeczek zrób pajęczynę. Odstaw do stężenia. Gotowe babeczki możesz serwować gościom.