Jak zrobić faszerowane papryki na Halloween?
Nie wiesz jak zaskoczyć swoich gości na przyjęciu? Wypróbuj nasz przepis na straszne i pyszne faszerowane papryczki. Są proste w przygotowaniu i efektownie prezentują się na talerzu.
Składniki:
4 pomarańczowe papryki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
pieprz
1 cebula, drobno posiekania
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
45 dag mielonej wołowiny
2 łyżeczki chili w proszku
1 szklanka ugotowanego, białego ryżu
1 szklanka bulionu
pomidory w puszce
1 szklanka tartego żółtego sera
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Odetnij górę każdej z papryk, usuń rdzeń i nasiona. Ostrym nożem wytnij straszną twarz na każdej z papryk. Skrop wnętrze papryk oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. W dużym naczyniu do pieczenia ułóż papryki pionowo.
Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż około 30 sekund. Dodaj wołowinę, następnie smaż ją, aż będzie rumiana. Odsącz nadmiar tłuszczu z mięsa i zmniejsz ogień. Dopraw solą i pieprzem, dodaj chili. Następnie dodaj pomidory, ryż, ½ szklanki bulionu i ¾ szklanki sera. Wszystko wymieszaj.
Tak przygotowany farsz umieść w wydrążonych paprykach. Posyp żółtym serem i przykryj odciętymi wierzchołkami. Do naczynia żaroodpornego wlej pozostałą część bulionu. Przykryj folią i piecz około 30 min. Zdejmij folię i piecz jeszcze przez 10-15 min, aż papryka będzie miękka, a ser się rozpuści.