Jak zrobić małą choinkę do dekoracji stołu świątecznego?
Chcesz olśnić swoich gości? Zaskocz ich niewielką choinką pośrodku stołu. Samo jej przygotowanie nie jest trudne. Potrzebujesz zaledwie kilku produktów. Poniżej znajdziesz wskazówki jak zrobić małą choineczkę, którą wzbudzisz zachwyt wśród gości.
Po pierwsze zmocz w wodzie blok mokrej gąbki, wystarczająco długo, aby gąbka wysyciła się wodą. Następnie przygotuj gałązki choiny, może to buc jedlina, jałowiec lub tuja. Gałązki przytnij na długość od 9 do 16 centymetrów.
Nasączoną gąbkę osadź w płytkim naczyniu, podstawce i przytnij prostokątną gąbkę w kształt tępego stożka. Gałązki zacznij wbijać od dołu do góry. Stopniuj układanie gałązek od najdłuższych do najkrótszych do momentu, gdy gąbka stanie się niewidoczna.
By dodać choince bardziej formalny wygląd, wbij w gąbkę suszone kwiaty, małe gałązki innego rodzaju choiny oraz dowolne ozdoby. Utrzymuj gąbkę mokrą, a choinka powinna wytrwać w pomieszczeniu przez kilka tygodni.