Jak zrobić mus czekoladowy z likierem Bailey's?

Delikatny, lekki i puszysty taki właśnie jest czekoladowy mus z likierem Bailey's. Wykorzystaj przepis na świąteczne spotkania, sylwestrowe wieczory oraz babskie wieczory. Nikt nie będzie rozczarowany. Oto czego potrzebujesz:

Mus czekoladowy z likierem Baileys
Mus czekoladowy z likierem Baileys© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 łyżeczki żelatyny deserowej

* 2 łyżki zimnej wody

* ¼ szklanki gorącej wody

* ½ szklanki cukru

* 2 łyżki kakao (dla bardziej intensywnego smaku dodaj 1 łyżkę więcej)

* 1 ½ szklanki śmietanki kremówki, zimnej

* ½ szklanki likieru Bailey's

* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wymieszaj zelatyne
© Photogenica

Wsyp żelatynę do zimnej wody, zamieszaj i odczekaj aż zmięknie. Dodaj gorącej wody, mieszaj dopóki żelatyna całkiem się rozpuści. Wstaw do lodówki do wychłodzenia. Przed przygotowaniem musu miskę i trzepaczki miksera włóż do lodówki by się schłodziły na 15 min.

Zmieszaj składniki
© Photogenica

Zamieszaj na średniej prędkości cukier, kakao i śmietankę. Ubijaj, aż mieszanka zesztywnieje. Stopniowo dodawaj likier, wanilie i żelatynę. Zwiększ obroty, ucieraj aż uzyskasz sztywną jednolitą masę.

Mus czekoladowy z likierem
© Photogenica

Wyłóż łyżką do miseczek i wstaw do lodówki. Dla szybszego schłodzenia możesz wcześniej miseczki włożyć do lodówki.

Mus czekoladowy
© Photogenica

Wstaw do lodówki na godzinę bądź dłużej, gdy będzie gotowe do podania. Weź łyżeczkę i zakosztuj puszystego musu z likierem. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas