Jak zrobić mus czekoladowy z likierem Bailey's?
Delikatny, lekki i puszysty taki właśnie jest czekoladowy mus z likierem Bailey's. Wykorzystaj przepis na świąteczne spotkania, sylwestrowe wieczory oraz babskie wieczory. Nikt nie będzie rozczarowany. Oto czego potrzebujesz:
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 łyżeczki żelatyny deserowej
* 2 łyżki zimnej wody
* ¼ szklanki gorącej wody
* ½ szklanki cukru
* 2 łyżki kakao (dla bardziej intensywnego smaku dodaj 1 łyżkę więcej)
* 1 ½ szklanki śmietanki kremówki, zimnej
* ½ szklanki likieru Bailey's
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wsyp żelatynę do zimnej wody, zamieszaj i odczekaj aż zmięknie. Dodaj gorącej wody, mieszaj dopóki żelatyna całkiem się rozpuści. Wstaw do lodówki do wychłodzenia. Przed przygotowaniem musu miskę i trzepaczki miksera włóż do lodówki by się schłodziły na 15 min.
Zamieszaj na średniej prędkości cukier, kakao i śmietankę. Ubijaj, aż mieszanka zesztywnieje. Stopniowo dodawaj likier, wanilie i żelatynę. Zwiększ obroty, ucieraj aż uzyskasz sztywną jednolitą masę.
Wyłóż łyżką do miseczek i wstaw do lodówki. Dla szybszego schłodzenia możesz wcześniej miseczki włożyć do lodówki.
Wstaw do lodówki na godzinę bądź dłużej, gdy będzie gotowe do podania. Weź łyżeczkę i zakosztuj puszystego musu z likierem. Smacznego!