Jak zrobić ozdoby na choinkę? Pomysły

Makaronowe czy wykonane z patyczków po lodach aniołki, papierowe bombki albo aromatyczne suszone plasterki owoców mogą stanowić doskonałą alternatywę dla gotowych ozdób zakupionych w sklepie. Nie tylko często biją je na głowę oryginalnością, ale też budują niepowtarzalny świąteczny nastrój, a przede wszystkim wzmacniają rodzinne więzi. Daj się uwieść magii Bożego Narodzenia, zaangażuj dzieciaki i spróbuj udekorować choinkę własnoręcznie wykonanymi ozdobami. To znacznie prostsze niż myślisz. Poniżej znajdziesz kilka inspiracji.

article cover
©123RF/PICSEL

Aromatyczne plasterki z owoców

©123RF/PICSEL

Na rozgrzewkę coś bardzo prostego, acz apetycznego... Obok bombek, cukierków, dzwoneczków czy aniołków możesz powiesić plasterki suszonych owoców. Pięknie udekorują twoją choinkę. Od czego zacząć? Przygotuj owoce. Najlepiej postawić na jabłka i pomarańcze. Pokrój je w plastry o grubości około 5-7 mm, a następnie albo zamocz je na dziesięć minut w soku z cytryny, albo je po prostu nim skrop.

Jeśli zauważysz, że plasterki owoców są bardzo soczyste, rozłóż je na papierowym ręczniku. W międzyczasie oczyść i przygotuj kratkę z piekarnika. Rozłóż na niej pasterki owoców. Aby zyskały piękny aromat, możesz posypać je odrobiną cynamonu. Tylko z tym nie przesadź, bo nie będą prezentowały się tak ładnie, jak potrafią.

Wsadź je do piekarnika ustawionego na około 120-130 stopni Celsjusza. Po około godzinie temperaturę zmniejsz do około 100 stopni Celsjusza i trzymaj je jeszcze w piekarniku przez około dwie godziny. Najlepszym rozwiązaniem byłoby użycie suszarki do owoców.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu suszone plasterki przewiąż nitką lub tasiemką. Możesz je również dodatkowo udekorować, przyklejając do nich inne suszone owoce, szyszki czy obsypując je brokatem. Na koniec zawieś je na choince. Gotowe.

Makaronikowy aniołek

©123RF/PICSEL

Doskonałą, czy wręcz niebiańską ozdobą twojej choinki może być wykonany z makaronu aniołek. Do jego stworzenia potrzebne ci będą: makaron typu kokardki, makaron typu rurki lub kolanka, drewniana kuleczka, kółeczko na aureolę na przykład wykonane z kawałka złotego papieru, włosy anielskie, biała farba, kolorowe farbki lub mazaki, brokat, klej, pinezka.

Wykonanie:

Kokardkę makaronu przełam. (Jedna połówka jest potrzebna do wykonania jednego aniołka). Następnie pomaluj białą farbką wszystkie makarony, pinezkę i drewnianą kulkę. Obsyp wszystkie elementy srebrnym lub złotym brokatem.

Gdy farba wyschnie, przyklej złamaną na pół kokardkę i całą kokardkę - tak, aby połówka stanowiła sukieneczkę, a cała kokardka skrzydła aniołka. Na wierzchu sklejonych kokardek przyklej makarony kolanka, aby tworzyły kształt ramion.

Ostrą końcówkę pinezki pomaluj na czerwono. Przyklej ją ostrzem do góry między makaronowymi ramionami. Następnie do tych ostatnich przyklej drewnianą kulkę, która będzie stanowić głowę aniołka. Dorysuj mu mazakami oczy, buzie, rumieńce i przyklej włosy. Na koniec na włosach umieść i przyklej wycięte ze złotego papieru kółeczko tworzące aureolkę. Gotowe!

Papierowa bombka

©123RF/PICSEL

Metod robienia bombek z papieru jest mnóstwo. Na początek warto wybrać jedną z prostszych. Co będzie nam potrzebne? Przygotuj: dwustronny papier dekoracyjny lub kolorowe kartki świąteczne, wstążkę, klej, igłę nitkę, ołówek, nożyczki, szklankę.

Wykonanie:

Przyłóż do papieru dekoracyjnego szklankę i odrysuj osiem kółek, po czym je wytnij nożyczkami. Następnie przygotuj szklane naczynie o mniejszej średnicy, na przykład kieliszek czy zakrętkę i odrysuj od niego dwa kółka.

Na mniejsze kółko z papieru przyklej cztery duże kółka. To samo zrób z drugim mniejszym kółkiem i kolejnymi czterema większymi. Najlepiej posmarować klejem mniejsze kółko, a następnie doklejać do niego większe.

Następnie sklej ze sobą dwa małe kółka i przyłóż je czymś cięższym. Pozostaw na kilka minut, aby klej dobrze zasechł. Przebij bombkę na samej górze igłą, przewlecz nitkę, a następnie ją zwiąż. Następnie przewlecz pod nitką wstążkę, na której zawiesisz bombkę na choince. Gotowe!

Aniołek z patyczków po lodach

art
©123RF/PICSEL

Jeśli chcesz sprawić dziecku prawdziwą frajdę i zapewnić sobie oryginalną ozdobę na choinkę, zrób aniołka z patyczków po lodach. Do jego wykonania będą ci potrzebne: 5 całych patyczków po lodach, 2 patyczki złamane na pół - na ręce i nogi, 1 kółko z tektury o średnicy 2,5 cm, 1 prostokąt z tektury o wymiarach 3,5 x 1 cm, klej na gorąco, nożyczki, taśma maskująca, dwustronny papier kolorowy.

Wykonanie:

Wytnij z tekturki kółko i prostokąt. Dwa patyczki po lodach przetnij na pół. Złącz ze sobą trzy patyczki taśmą maskującą. Odwróć je na drugą stronę i przyłóż do nich pośrodku dwa kolejne patyczki. Rozszerz je na dole - patyczki te będą nadawać kształt sukience aniołka. Po ułożeniu przyklej je gorącym klejem.

Odwróć aniołka na drugą stronę i przyklej mu nóżki. Do końca kartonowego prostokąta przyklej kółko - będzie stanowić głowę. Drugi koniec prostokąta przyklej do patyczków i zabezpiecz taśmą maskującą. Wytnij z dwustronnego, kolorowego papieru skrzydła i przyklej je do tylnej części aniołka. Odwróć go na prawą stronę.

Teraz pora na dekorowanie. Pomaluj sukienkę aniołka na wybrany kolor. Z papierowej serwetki zrób żabot i przyklej pod szyją. Narysuj aniołkowi również oczy, policzki i usta. Gotowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas