Jak zrobić ozdoby z pomarańczy na choinkę?

Piękne, łatwe i efektowne ozdoby przygotujesz z plasterków suszonej pomarańczy. Wszystko, czego potrzebujesz na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

ozdoby z pomarańczy
ozdoby z pomarańczy© Photogenica

Materiały:

suszone pomarańcze
© Photogenica

kilka pomarańczy (ilość pomarańczy zależy od tego ile ozdób chcesz przygotować)

kilka lasek cynamonu

ozdobny sznurek

duża igła

ostry nóż

blaszka do pieczenia wyłożona pergaminem

nożyczki

ozdoba
© Photogenica

Ostrożnie pokrój pomarańczę na dość cienkie plastry. Najładniejsze i największe plasterki umieść na blasze, resztę możesz zjeść. Nastaw piekarnik na około 70 stopni. Wstaw plasterki pomarańczy do piekarnika. Susz przez 3-4 godziny.

ozdoba z pomarańczy
© Photogenica

Od czasu do czasu przewracaj je na druga stronę. Pilnuj, aby suszyły się równomiernie. Gdy plasterki pomarańczy wyglądają na gotowe, należy wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i poczekać, aż wszystko ostygnie.

Sznurek potnij na około 20-centymetrowe kawałki,złóż na pół, nawlecz na igłę i przeciągnij.

ozdoby na choinkę
© Photogenica

Przeprowadź sznurek przez plasterek pomarańczy. Zawiąż pętlę. Jeśli dodajesz laskę cynamonu zawiąż ją na górze. Możesz skropić ozdoby olejkiem pomarańczowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas