Jak zrobić ozdoby z pomarańczy na choinkę?
Piękne, łatwe i efektowne ozdoby przygotujesz z plasterków suszonej pomarańczy. Wszystko, czego potrzebujesz na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Materiały:
kilka pomarańczy (ilość pomarańczy zależy od tego ile ozdób chcesz przygotować)
kilka lasek cynamonu
ozdobny sznurek
duża igła
ostry nóż
blaszka do pieczenia wyłożona pergaminem
nożyczki
Ostrożnie pokrój pomarańczę na dość cienkie plastry. Najładniejsze i największe plasterki umieść na blasze, resztę możesz zjeść. Nastaw piekarnik na około 70 stopni. Wstaw plasterki pomarańczy do piekarnika. Susz przez 3-4 godziny.
Od czasu do czasu przewracaj je na druga stronę. Pilnuj, aby suszyły się równomiernie. Gdy plasterki pomarańczy wyglądają na gotowe, należy wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i poczekać, aż wszystko ostygnie.
Sznurek potnij na około 20-centymetrowe kawałki,złóż na pół, nawlecz na igłę i przeciągnij.
Przeprowadź sznurek przez plasterek pomarańczy. Zawiąż pętlę. Jeśli dodajesz laskę cynamonu zawiąż ją na górze. Możesz skropić ozdoby olejkiem pomarańczowym.