Jak zrobić pieczone jabłka nadziewane orzechami?

Pełny świątecznych przypraw, cynamonu, gałki muszkatołowej, słodkich orzechów pekan, chrupiących orzechów włoskich i odrobiny brązowego cukru. Mieszanka tych smaków i zapachów wprowadzi cię w świąteczny nastrój. Wypróbuj nasz przepis na ten tradycyjny deser.

Pieczone jabłka
Pieczone jabłka© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 6 dużych jabłek

* 50g

* 25g orzechów włoskich

* 50g rodzynki

* 1 łyżka posiekanych nasion dyni

* ½ łyżeczka cynamonu

* ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej

* 2 łyżki jasnego brązowego cukru

* 50g masła

* 200ml wody

Pieczone jabłka
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do 180 st C. W małej miseczce zmieszaj orzechy, nasiona, rodzynki i przyprawy.

Wypełnij jabłka farszem
© Photogenica

Umyj jabłka i wydrąż otwór na ¾ wysokości jabłka. Staraj się go nie przedziurawić, by nadzienie nie wypadło. Odetnij spód jabłka by stało prosto.

Jabłka podawaj z lodami
© Photogenica

Napełnij jabłka mieszanką owoców i przypraw. Wierzch mieszanki przykryj plasterkiem masła. Przełóż do blaszki, bądź żaroodpornego naczynia, wlej 200ml wody i piecz 35-40 minut.

Podawaj ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas