Jak zrobić pieczone jabłka nadziewane orzechami?
Pełny świątecznych przypraw, cynamonu, gałki muszkatołowej, słodkich orzechów pekan, chrupiących orzechów włoskich i odrobiny brązowego cukru. Mieszanka tych smaków i zapachów wprowadzi cię w świąteczny nastrój. Wypróbuj nasz przepis na ten tradycyjny deser.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 6 dużych jabłek
* 50g
* 25g orzechów włoskich
* 50g rodzynki
* 1 łyżka posiekanych nasion dyni
* ½ łyżeczka cynamonu
* ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
* 2 łyżki jasnego brązowego cukru
* 50g masła
* 200ml wody
Nagrzej piekarnik do 180 st C. W małej miseczce zmieszaj orzechy, nasiona, rodzynki i przyprawy.
Umyj jabłka i wydrąż otwór na ¾ wysokości jabłka. Staraj się go nie przedziurawić, by nadzienie nie wypadło. Odetnij spód jabłka by stało prosto.
Napełnij jabłka mieszanką owoców i przypraw. Wierzch mieszanki przykryj plasterkiem masła. Przełóż do blaszki, bądź żaroodpornego naczynia, wlej 200ml wody i piecz 35-40 minut.
Podawaj ciepłe z greckim jogurtem, bitą śmietaną lub lodami.