Jakość w zgodzie z naturą

Położona w północnej Hiszpanii prowincja Rioja już w średniowieczu słynęła z produkcji, jedynych w swoim rodzaju, win.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Pochodzenie Campo Viejo 

Swój wyjątkowy smak Campo Viejo zawdzięcza doskonałym warunkom naturalnym panującym w tym regionie. Znakomicie nasłonecznione wzgórza oraz obfitość wody pochodzącej z przepływającej przez Rioję rzeki Ebro i jej dopływów stały się najlepszym sprzymierzeńcem. Jose Ortigüel, tworząc w 1959 roku winiarnię Campo Viejo, chciał aby jego trunki były pełne ekspresji i energii. Odzwierciedlają one tak charakterystyczny dla Hiszpanii żywiołowy temperament. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych, bo i najpowszechniej uprawianym szczepem regionu jest Tempranillo.

Szczep regionu La Rioja

Nazwa Tempranillo pochodzi od słowa "temprano", co w języku hiszpańskim oznacza "wczesny". Szczep ten  dojrzewa bowiem o wiele wcześniej niż większość innych hiszpańskich odmian czerwonych winogron. Ten najczęściej spotykany w regionie szczep obejmuje ponad 75% wszystkich istniejących upraw winorośli.

Szczep Tempranillo uprawiany jest w trzech różniących się między sobą klimatycznie podregionach. Panujące w okręgu Rioja Alta idealne warunki zapewniają delikatny smak winogron. Nieco surowszy klimat podregionu Rioja Alavesa wpływa na bardziej wyraziste walory smakowe. Natomiast na suchych i ciepłych obszarach okręgu Rioja Baja winogrona są w smaku pełniejsze i głębsze. Powyższe trzy cechy umożliwiają oddanie różnorodności i bogactwa najważniejszego szczepu regionu La Rioja w wytwarzanych przez Campo Viejo winach. Począwszy od intensywnego i wyrazistego smaku Gran Reservy, aż po żywotność i bogactwo kolorów, którymi charakteryzuje się wino Campo Viejo Tempranillo.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Ekologiczne podejście, naturalny design

Pierwsze zbiory w dawnej wytwórni "Ortigüela“ miały miejsce blisko 60 lat temu. Początek XXI wieku to nowa epoka w regionie La Rioja. Studiując położenie nowej winiarni, architekt Ignacio Quemada, miał bardzo trudne zadanie. Musiał zaprojektować obiekt o powierzchni 45000 m2, jednocześnie zachowując naturalny krajobraz tego miejsca. Decyzja mogła być tylko jedna - zabudowa podziemna. Rozwiązanie to miało szereg zalet. Po pierwsze, zapewniło idealne warunki dla procesu technologicznego: grawitacyjne przemieszczanie winogron i zlewanie wina, utrzymanie stałej temperatury i odpowiedniego poziomu wilgoci. Po drugie, pozwalało na optymalne wkomponowanie budynku w krajobraz, tak istotny z punktu widzenia samego otoczenia.

Nowo otwarta winiarnia wprowadziła zasady strategii zrównoważonego rozwoju, co stanowiło nowość w przemyśle winiarskim regionu Rioja. Fakt wykorzystania nowatorskiego rozwiązania dowodzi nieustannego zaangażowania firmy w ochronę środowiska naturalnego. Oparcie produkcji na zasadach zrównoważonego rozwoju rolnictwa i optymalnej kontroli procesu technologicznego pozwala zapewnić minimalne zużycia energii na etapie wzrostu winorośli, a także racjonalne wykorzystywanie wody i redukcję emisji zanieczyszczeń do środowiska.

Od winobrania po butelkowanie

Prace nad tworzeniem wina trwają cały rok. Wszystko zaczyna się w październiku, kiedy dojrzewają winogrona. To najgorętszy czas dla winnicy. Plantatorzy, którzy wcześniej przez wiele miesięcy dbali o rośliny i dokładali wszelkich starań, żeby owoce były jak najwyższej jakości, podejmują decyzję o tym, kiedy rozpocząć zbiory, aby uchwycić najlepszy smak winogron. Po ich zebraniu dokonuje się dokładnej selekcji tak, by do produkcji trafiły tylko najwyższej jakości owoce. Kolejny krok to skomplikowany proces tworzenia wina, który składa się z kilku etapów.

Podziemna lokalizacja i jednocześnie grawitacyjna zabudowa to nie tylko niezwykły efekt wizualny, lecz także praktyczny zabieg. Umieszczając zasadniczą część budynku pod ziemią, w naturalny sposób uzyskano zanurzone w cieniu wnętrza ze smużkami dziennego światła. Dzięki przyjętemu rozwiązaniu architektonicznemu udało się zapewnić idealne warunki dla procesu technologicznego: grawitacyjne przemieszczanie winogron i zlewanie wina, utrzymanie stałej temperatury i odpowiedniego poziomu wilgoci. Na poziomie 0 owoce poddawane są procesowi zgniatania i wyciskania, następnie transportowane są na poziomi -1, gdzie w setkach stalowych kadzi podlegają procesowi fermentacji. Poziom -2 winnicy to ciemne, chłodne pomieszczenia, gdzie dojrzewa i leżakuje aż 6 milionów butelek oraz 70 tys. beczek wykonanych z dwóch rodzajów dębów: francuskiego i amerykańskiego.

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Zbiory 2017 czerwonych winogron okazały się bardzo obfite dla winnic Campo Viejo. Miało na to wpływ wiele składowych, przede wszystkim korzystne warunki pogodowe, długie i duże nasłonecznienie, ale również praca plantatorów i wiedza winiarzy. Już teraz znawcy wina są pewni, że tegoroczny trunek dorówna klasą najlepszym rocznikom z poprzednich lat. To powód do radości dla amatorów tego jednego z najbardziej znanych na całym świecie win z regionu Rioja.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas