Jeden składnik pomoże opóźnić proces starzenia. Przełom w badaniach naukowych
W pogoni za utrzymaniem młodego wyglądu, a nawet odjęciem sobie kilku lat wydajemy spore kwoty na różnego rodzaju kosmetyki, czy zabiegi. Zapominamy jednak o podstawowej czynności, która odpowiada za stan naszej cery, włosów i procesów starzenia, czyli o diecie. W swoim jadłospisie warto uwzględnić składnik, który może przyczyniać się do zaniżenia wieku biologicznego, co potwierdzają badania z 2025 roku.

Spis treści:
Dieta a procesy starzenia. Przełom w badaniach naukowych
W lutym 2025 roku w czasopiśmie naukowym "Nature Aging" opublikowano wyniki nowych badań, które rzucają światło na kluczową rolę kwasów tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia i młodzieńczego wyglądu. Okazuje się, że codzienne dostarczanie odpowiednich rodzajów tłuszczów do organizmu może mieć znaczący wpływ na nasz biologiczny wiek, czyli tempo, w jakim nasze komórki się starzeją. Eksperci podkreślają, że kwasy tłuszczowe mogą pomóc w spowolnieniu tego procesu, wpływając na jego odmłodzenie. Warto zaznaczyć, że biologiczny wiek nie zawsze pokrywa się z metrykalnym, ponieważ w dużej mierze zależy od naszej diety, regularności ćwiczeń, jakości środowiska, w którym żyjemy, oraz ogólnego stylu życia, który prowadzimy. Wszystkie te czynniki razem oddziałują na to, jak nasze ciało reaguje na upływający czas.
Jeden składnik może spowolnić procesy starzenia. Uwzględnij w jadłospisie
Leonard Schalkwyk, profesor genetyki w swoich badaniach, wskazał, że regularne spożywanie kwasów omega-3 może mieć pozytywny wpływ na nasz wiek biologiczny, skutecznie spowalniając procesy starzenia się. W badaniu, które przeprowadzono na zdrowych, starszych osobach, uczestnicy, którzy przez trzy lata przyjmowali codziennie jeden gram kwasów omega-3, starzeli się o trzy miesiące wolniej niż ci, którzy nie stosowali tej suplementacji. Zjawisko to zostało dokładnie zmierzone za pomocą markerów biologicznych, które pozwalają na precyzyjną ocenę tempa starzenia się organizmu. Badania te podkreślają potencjał omega-3 w walce ze starzeniem.

Co powinno znaleźć się w diecie antystarzeniowej?
Kwasy omega-3 to niezbędne tłuszcze, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, ale organizm ludzki nie jest w stanie ich samodzielnie wytwarzać, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem lub suplementami. Omega-3 znajdują się głównie w rybach tłustych, takich jak: łosoś, makrela, śledź, sardynka i tuńczyk. Dodatkowo warto do jadłospisu dodać nasiona i oleje roślinne, takie jak: nasiona lnu, chia, konopi oraz olej lniany, rzepakowy i sojowy. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 są także orzechy włoskie oraz algi morskie. Jeżeli jednak nie są to składniki, które pobudzają nasz apetyt, to warto uwzględnić suplementy zawierające olej rybi, olej z wątroby dorsza czy algowy.
Zalecana dzienna dawka kwasów omega-3 w Polsce zależy od wieku, stanu zdrowia i stylu życia. Jednak ogólne wytyczne mówią, że dorośli powinni spożywać ok. 250-500 mg EPA i DHA dziennie. Warto jednak pamiętać, że najlepszym źródłem są naturalne produkty spożywcze.