Reklama

Reklama

Jesienna depresja? Włącz do diety ten produkt

Gdyby są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak wynika z nowego badania naukowego grzyby korzystnie wpływają zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Osoby, które uwzględniają je w swoim jadłospisie, są w mniejszym stopniu narażone na depresję.

Grzyby to nie tylko pyszny dodatek, który wzbogaca smak i aromat potraw, ale także źródło cennych witamin, minerałów, białka i błonnika. Eksperci przypominają, że warto wzbogacić o nie swój jadłospis - wykazują one bowiem właściwości antyrakowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Okazuje się, że przyrządzanie potraw na bazie tego leśnego rarytasu jest korzystne nie tylko dla zdrowia fizycznego, ale i psychicznego.

Jedzenie grzybów zapobiega depresji

Naukowcy z Penn State College of Medicine przeprowadzili obszerne badanie z udziałem 24 tys. dorosłych Amerykanów. Uczeni poddali analizie dane pozyskane z US National Health and Nutrition Examination Sirvey, które były zbierane w latach 2005-2016. Po uwzględnieniu czynników społeczno-demograficznych, a także tych związanych ze stanem zdrowia badanych oraz ich zwyczajami żywieniowymi, badacze odkryli, iż jedzenie grzybów wyraźnie zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji.

Reklama

Zdaniem naukowców, przyczyna antydepresyjnego działania grzybów tkwi w obecnym w nich przeciwutleniaczu zwanym ergotioneiną, który chroni komórki i tkanki przed uszkodzeniami. Dotychczasowe badania wykazały, że ów antyoksydant odgrywa istotną rolę w zapobieganiu innym chorobom psychicznym, takim jak schizofrenia czy choroba afektywna dwubiegunowa. 

Jakie grzyby warto jeść gdy dopada nas depresyjny nastrój?

Ekspert zaznacza, że sięgać warto zwłaszcza po popularne pieczarki, które kryją w sobie całe mnóstwo cennych składników. "Prócz ergotioneiny zawierają potas, który pomaga obniżyć poziom lęku. Stymulują również syntezę czynnika wzrostu nerwów, co może mieć wpływ na zapobieganie zaburzeniom neuropsychiatrycznym, w tym depresji. Nasze badanie stanowi zatem kolejny dowód na to, jak wiele korzyści może nam przynieść spożywanie grzybów" - konkluduje uczony. 

***
Przeczytaj również: 


Ile naprawdę pracuje nauczyciel? Rozmawiamy z pedagogami w Polsce

Jamie Oliver: Zawsze o dwa kroki przed

Joanna Przetakiewicz dumna z syna. Został wyróżniony przez amerykański "Forbes"

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje